EMA проучва ваксината на Johnson & Johnson след съобщения за тромбози

От EMA напомнят, че ваксината се прилага само в САЩ

09.04.2021 | 16:21 Редактор: Здравко Черкезов
EMA проучва ваксината на Johnson & Johnson след съобщения за тромбози

Фармакологичната комисия за оценка на риска към Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) проучва съобщения за тромбоза след поставянето на ваксината Johnson & Johnson (Janssen) срещу Ковид-19.

Досега са известни 4 сериозни такива случая - един по време на клинични изпитания и три по време на ваксинационна кампания, като единият от тях е с фатален изход.

От Европейската агенция по лекарствата припомнят, че в момента тази ваксина се поставя само в Съединените щати. Тя получи разрешение за достъп до европейския пазар  на 11 март, но все още не е включена във ваксинирането в ЕС.

От агенцията проучват и сигнали за т.нар. "синдром на капилярен теч" при ваксината AstraZeneca. Оттам поясняват, че става дума за изключително редки случаи, при които има подуване на тъканта и спад на кръвното налягане. 

В сряда Комитетът по безопасност на EMA (PRAC) оповести заключението си, че ваксината срещу Ковид-19 на компанията AstraZeneca има възможна връзка със случаи на необичайни кръвни съсиреци с ниско съдържание на тромбоцити. Сред възможните правдоподобни обяснения за комбинацията от кръвни съсиреци и ниски кръвни тромбоцити е имунният отговор, посочи европейският лекарствен регулатор. Същевременно ЕМА за пореден път посочи, че ползите от ваксината надвишават рисковете.

По-рано днес от САЩ дойде новината, че два центъра за масова ваксинация срещу коронавирус с препарата на Johnson & Johnson са временно затворени след нежелани странични реакции, установени при няколко десетки инжектирани.

Снимка: Bloomberg L.P.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК