България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Проф. Илко Гетов: 5000 пъти по-вероятно е да умрете от Ковид-19, отколкото от ваксината

Няма проблем с поставянето на втора доза на AstraZeneca, категоричен е българският представител в EMA

09.04.2021 | 09:48 Редактор: Здравко Черкезов

Европейската агенция по лекарствата (EMA) потвърди "възможна" връзка между ваксината на AstraZeneca (чието ново име е Vaxzevria) и образуването на тробми, а от Световната здравна организация (СЗО) заявиха, че ползите са повече от вредите.

"И двете организации казаха, че е необходимо допълнително проучване, но съотношението полза към риск остава положително", заяви представителят на България в EMA проф. Илко Гетов в студиото на "България сутрин"

Образуването на тромби след ваксинация с Vaxzevria спада към "ултраредките ситуации", стана ясно от думите му.

"Смъртните случаи от тези проблеми са 18. Ако преизчислим риска да умрете от Ковид-19 с това да умрете от ваксина, разликата е 5000 пъти. Далеч по-ефикасно е да поставите ваксина от това да умрете. Разбира се, тези случаи са наблюдавани в по-голяма популация, честотата е около 0,7, което е твърде ниско и спада към т.нар. ултраредки ситуации", обясни проф. Гетов.

И обяви, че EMA продължава с проучванията по отношение на Vaxzevria и другите ваксини срещу Ковид-19, като се надява нещата да се успокоят.

"Всичко се проверява, има точно разписани етапи за оценка на риска за разрешение. До 7 юли изискваме от AstraZeneca допълнителни предклинични данни от животни за механизми за възникване на такива инциденти. Тези проверки продължават и в момента, и са стартирани за останалите ваксини до 2023-2024 г. Ние показахме, че EMA е най-съвършената организация с решаването на тези проблеми", категоричен е събеседникът на новите водещи Мария Константинова и Мирослав Димитров в ефира на Bulgaria ON AIR.

Представителят на България в EMA коментира и различните забрани, прилагани в другите страни по отношение на Vaxzevria, като напомни, че точната препоръка на EMA е "внимателно приложение на ваксината при жени до 60 г.", но е задача на националната администрация да вземе решение как да интерпретира препоръката.

"В западните страни AstraZeneca е поставяна предимно на млади хора, а РНК ваксините - предимно на възрастни", отбеляза проф. Гетов.

Според него приложението на втора доза Vaxzevria не представлява риск, тъй като тя играе ролята на "бустър" - подсилва ефекта на първата.

"Ако щеше да има проблем, той би се е появил след първата доза", поясни гостът в студиото.

Проф. Гетов е категоричен, че ваксината е безопасна за всички, освен определени рискови групи като пушачи и жени, които приемат контрацептиви. В останалите случаи той намира пълната забрана на ваксинациите при цели възрастови групи за безсмислена. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


13
2 rate up comment rate down comment 0
Марта
преди 3 години
СЗО се финансира в голяма степен от алианса за ваксини GAVI,банки и корпорации.СЗО премахва от определението за пандемия следният текст:".... с висок процент смъртност от броя на заболелите."Covid 19 не е чумна епидемия или епидемия от Ебола.За мен СЗО е в конфликт на интереси с производителите на ваксини.СЗО упражнява натиск върху правителствата както за тестовете и мерките,така и за всеобща ваксинация.На СЗО е делегирана много власт,с която се злоупотребява. Сигнализирай за неуместен коментар
12
2 rate up comment rate down comment 0
Петър
преди 3 години
Това което се предлага не отговаря на определението ,,ваксина"и не е биопродукти а синтетика в бъдеще последствия ще има но кой ще ги каже....това е нов вид бизнес и политика,допуснахме политиците да си врът газът навсякъде Сигнализирай за неуместен коментар
11
3 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 3 години
Такива като него дават коментари ,но стоят далече от ваксините ,сега ще получи една хубава сума пари ,нещастници ! Сигнализирай за неуместен коментар
10
5 rate up comment rate down comment 0
Шило
преди 3 години
Същата песен ли ще пееш,ако при ваксиниране умре някой от семейството ти?И колко цифрата сума ти пратиха,да караш хората да стават опитни животни безплатно? Това,което се прави в момента не е ваксинация,а експеримент. Сигнализирай за неуместен коментар
9
6 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 3 години
Подарявам ти и моята да си я ползваш със здраве Сигнализирай за неуместен коментар
8
13 rate up comment rate down comment 2
анонимен
преди 3 години
По колко хилядарки получавате за да дрънкате постоянно че ваксината е спасението Не ви ли е срам да заблуждавате хората по доброволен начин да влизат в земята Сигнализирай за неуместен коментар
7
12 rate up comment rate down comment 3
Аааа
преди 3 години
Нещастници мръстни убивате хората !!!! Сигнализирай за неуместен коментар
6
13 rate up comment rate down comment 2
Angel
преди 3 години
Екстпериментирате със хората ако не умрете от вируса ще умрете от ваксинатаИзтребване на човечеството Това ли ви е плана *** да принудите хората да се ваксинират тези хора да участват в експеримент във който не се знае какво се случва По доброволен начин без никой да носи отговорност за човешките животи Така ли искат американците да намалят населението като си експериментират с опитните мишки хората. Сигнализирай за неуместен коментар
5
8 rate up comment rate down comment 1
Професоре!
преди 3 години
4
12 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 3 години
Природата си е създала методи и процеси. Ваксини? НЕ! БЛагодаря! Сигнализирай за неуместен коментар