Наши експерти обясниха защо се образуват тромби след ваксинация с AstraZeneca

Не е изключена подобна реакция и при другите ваксини, посочи д-р Чавдар Ботев

06.04.2021 | 19:07 Редактор: Здравко Черкезов

Има връзка между ваксината на AstraZeneca и образуването на тромби при имунизираните, но все още не е ясно какво причинява тази реакция. Това потвърди високопоставен представител на Европейската агенция по лекарствата (EMA) в интервю. Какво казват българските експерти?

Хематологът д-р Чавдар Ботев споделя впечатления от това, че при прилагането на по-ниска доза от ваксината на AstraZeneca ефективността достига до 90%. Така, разписаната доза, която трябва да се поставя, може да се окаже по-висока от необходимото. 

"Това може да е една от причините за появата на този тип усложнения. Другото, което може да предизвиква, е това, че има тотална промяна в реактивността на цялото население и сме много по-склонни към тромбози", посочи д-р Ботев. 

Специалистите намират и връзка между жените, използващи контрацептивни медикаменти и образуването на тромби след имунизиация с AstraZeneca. 

"Контрацептивите сами по себе си носят по-голям риск от тромбози и съчетаването с ваксината само би увеличило това", обясни фармацевтът Николай Костов. 

И двамата обаче не препоръчват използването на медикаменти против съсирване на кръвта след ваксинация. 

"Тромбозата е съчетана с тромбоцитопения и тя пречи на използването на антикоагулантите", подчерта Костов. 

Ваксините са еднотипни, но реакциите при хората могат да бъдат различни, затова не е изключена подобна реакция и при другите ваксини. 

"Повечето ваксини малко или много наподобяват самото заболяване, а това заболяване води до много тежки случаи на тромбози в много голям процент", изтъкна д-р Ботев.

По думите на експертите обаче, образуването на тромби след ваксинация е рядко срещано, което води до извода, че ползите от ваксината са много повече от негативните ѝ влияния. 

"Тези странични реакции се хващат чак в четвърта фаза, т.е. във фаза 3, където се правят 30-40 ваксинации, тези редки странични реакции не се получават", поясни хематологът.  

Все пак – от съображения за сигурност редица държави преустановиха изцяло или до определена възраст имунизацията с AstraZeneca. До 9 април EMA ще обсъжда въпроса с връзката между ваксината срещу Ковид-19 и образуването на тромби.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Снимка: Bloomberg L.P.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
1 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 2 години
И как точно на 55 години контрацептиви, а към 60 г. без контрацептиви и как определиха възрастта 60 г. А да ми кажат. Сигнализирай за неуместен коментар
1
3 rate up comment rate down comment 3
бг смешки
преди 2 години
експерименти с хората си правят ! ама като е пълно с глу***паци ! Сигнализирай за неуместен коментар