Великобритания може да спре имунизацията с AstraZeneca при младите хора

Има опасения, че тя може е свързана с рядък тип кръвни съсиреци

06.04.2021 | 11:15 Редактор: Жаклина Иванова
Великобритания може да спре имунизацията с AstraZeneca при младите хора

Използването на ваксината на AstraZeneca в Обединеното кралство може потенциално да бъде спряно за по-млади хора на фона на опасения, че може да бъде свързано с редкия тип кръвни съсиреци, съобщи "Метро“.

Channel 4 News информира, че Агенцията за регулиране на лекарствата и здравните продукти (MHRA) разглежда предложения за ограничаване на употребата на тази специфична ваксина при по-млади хора. Те казаха, че решение може да бъде взето още днес.

"Нашият задълбочен и подробен преглед продължава на доклади за много редки и специфични видове кръвни съсиреци с ниски тромбоцити след ваксината срещу Ковид-19 на AstraZeneca. Все още не е взето решение за регулаторно действие", заяви изпълнителният директор на MHRA д-р Джун Рей

Вчера "професор Локдаун“ (както го наричат британците) Нийл Фъргюсън, бивш член на правителствената консултативна група SAGE, заяви, че появата на кръвни съсиреци при хора, които са получили ваксината, повдига нови въпроси дали младите хора трябва да я получават, съобщи БГНЕС. 

"По отношение на данните към момента има все повече доказателства, че съществува рядък риск, свързан предимно с ваксината на AstraZeneca, но може да бъде свързан на по-ниско ниво с други ваксини. Изглежда, че рискът е свързан с възрастта, а може да е възможно - като данните са по-малко за това – да е свързан и с пола“, допълни той.

В петък организацията заяви, че е идентифицирала 30 случая на редки случаи на кръвни съсиреци - със 7 смъртни случая - от 18,1 милиона дози на AstraZeneca, приложени до 24 март.

Това се случва, когато няколко европейски държави преразглеждат своето използване на ваксината. Нидерландия последва Германия, превръщайки се в последната страна, която спря използването на AstraZeneca за хора на възраст под 60 години поради опасения от връзка с редките кръвни съсиреци.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 1
Петров бе
преди 3 години
Англичаните са най- големите лъжци на света. За пари и фалшива ваксина напраха. Сигнализирай за неуместен коментар