Как AstraZeneca изгуби доверието ни?

Един от проблемите е и темпото на доставка на ваксини до ЕС

08.04.2021 | 16:50 Редактор: Жаклина Иванова
Как AstraZeneca изгуби доверието ни?

Поредица от грешки от страна на британската фармацевтична компания AstraZeneca превърнаха надеждата за ваксинация в колебание, поне в Европа, според обширна статия на "Блумбърг" след големия шум, причинен от случаи на тромбоза.

В допълнение към проблемите с Европейската комисия относно темпото на доставка на ваксини до Европейския съюз, компанията, която си партнира с Оксфордския университет за производство на коронавирусна ваксина, се сблъска с редица проблеми, засягащи валидността на формулировката за безопасност, направена през март.

Американският институт по алергии и инфекциозни болести, оглавяван от д-р Антъни Фаучи, се оплака, че констатациите от заключителните клинични изпитвания на AstraZeneca може да се основават на остарели доказателства, които изкривяват резултатите. Компанията беше изненадана, че американският институт побърза да изложи публично възраженията си и не предпочете, както обикновено, първо да се обърне към собствената си фармацевтична индустрия. Нещата бързо се влошиха, когато самият д-р Фаучи заяви публично, че "случилото се наистина е неприятно".

"Тя вероятно е много добра ваксина, но не прави нищо друго, освен да поражда съмнения", каза той.

Като цяло историята на тази ваксина се характеризира с добри намерения, но с грешки в комуникацията, проблемни изпитвания, сбой в производството и политико-икономическа конкуренция. Най-сериозният от всички проблеми, според "Блумбърг", е вълната от съобщения за относително малък брой хора, които са били ваксинирани, повечето от тях на възраст под 60 години, с развиваща се рядка форма на тромбоза, предаде БГНЕС.  

Както Световната здравна организация, така и регулаторните органи във Великобритания и ЕС заявиха, че са установили възможна връзка между ваксината и тромбозата, но ползите от ваксинацията далеч надвишават рисковете. 

Европейската агенция по лекарствата предполага, че кръвните съсиреци са рядък страничен ефект, докато във Великобритания се препоръчва да се избягва ваксинирането на хора на възраст под 30 години. Някои правителства вече спряха да дават ваксината на младите хора, но въпреки проблемите много европейски лидери искат повече дози, оплаквайки се, че AstraZeneca не е спазила обещанията си и заплашва да блокира износа на ваксини в ЕС.

AstraZeneca и Оксфорд имат лош късмет, но също така са допуснали поредица от грешки, които подкопават пионерската им роля във ваксинациите срещу коронавирус, се казва в доклада.

За AstraZeneca е известно, че няма опит с ваксините, като до появата на пандемията е правила назални спрейове грип. Тогава изследователите от Оксфордския университет са се обърнали към нея за производство на ваксина, след отказа на друга голяма британска фармацевтична компания, GlaxoSmithKline. 

В допълнение, изследователите от Оксфорд са направили грешка с количествата ваксина в клинични изпитвания, което е довело до прилагането на половин доза на някои доброволци, изкривявайки първите резултати, и отлагането на втората доза за други доброволци. Това предизвика противопоставянето й от американските експерти, които оттогава гледат на британското лекарство с лошо око.

Следват още проблеми, като забавяне при регистрацията на доброволци и заболяване на доброволец, което временно спря клиничните изпитвания миналото лято и предизвика буря от негативни постове и други реакции.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 месеца
Не може да се разчита на стари лаври...щом е английско значи е качествено и добро...а и англичаните и те се изкалпазаниха...разчитаха на лоби издъниха... Сигнализирай за неуместен коментар