При кои хора прилагането на ваксината AstraZeneca крие рискове?

България спря имунизацията с нея при жени под 60 години

08.04.2021 | 18:55 Редактор: Жаклина Иванова

България спира ваксинацията с AstraZeneca при жени под 60-годишна възраст, които имат риск от тромбози. Каква е причината за това?

На 23 февруари 63-годишната Клара си поставя ваксината на AstraZeneca при личния лекар. Предпочитала е РНК ваксина, но не е имало налична. След ваксинация първо я втриса, след това получава болки в крака.

"Вечерта като си събух чорапите и като видях 3 петна, колкото голям орех, 3 петна яркочервени едно до друго. Отидох при джипито и му ги показах, той опипа крака и каза - Има добра пулсация, няма страшно, пий Детралекс и Аспирин", сподели Клара Манолова.

Жената отказва да си сложи втората доза, смята, че личният ѝ лекар е трябвало да прецени състоянието ѝ.

"Няма да си сложа втората доза, категорично отказвам. Не мога да живея с такъв страх. Казват, че такива реакции можеш да получиш 6 месеца от слагането на ваксината – инсулт, инфаркт, и то да е с летален характер. Не искам да умирам, искам да живея още", допълни тя. 

"Всеки един лекар в страната знае какви са рисковите фактори", коментира министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

А векторната ваксина се оказва рискова за жените по редица причини. 

"Става дума за жени между 30 и 60 години, а това е възрастта, когато се взимат анти контрацептивните средства. Те са с доказан т.нар. тромбогенен ефект при образуването на тромби", коментира специалистът по трансфузионна хематология и клинична имунология проф. д-р Фани Мартинова.

Прилагането на ваксината крие риск при всички хора, които някога през живота си са били на хепаринова терапия, в това число и някои бременни, при които такава терапия продължава дори до един месец след раждането. 

"При всички, които са оперирани с тежки операции, с ортопедични операции, смяна на става или по някакъв друг повод, винаги се прави хепаринова профилактика, инжекционна, а това нещо предизвиква понижение на тромбоцитите. От там жените са склонни да образуват тромби повече", допълни тя.

Риск от имунизация има и при пушачи, хора с наднормено тегло и с високо кръвно налягане. Според проф. Мартинова вече ваксинираните с AstraZeneca трябва да следят много внимателно здравословното си състояние още след поставянето на първата игла. До момента в България няма регистриран случай на тромбоза след ваксинация с AstraZeneca.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК