AstraZeneca: Ползите от ваксината ни надвишават рисковете

Фармацевтичният производител излезе с официална позиция

08.04.2021 | 12:27 Редактор: Тодор Петров
AstraZeneca: Ползите от ваксината ни надвишават рисковете

На 07.04.2021 г. Агенцията за регулиране на лекарствата и здравните продукти на Великобритания (MHRA) и Европейската агенция по лекарствата (EMA) завършиха своята оценка на изключително редки събития на тромбози с ниски тромбоцити от над 34 милиона души, ваксинирани с ваксината Ковид-19 на AstraZeneca във Великобритания и ЕС.

Това посочва фармацевтичният производител в своя позиция след разнопосочната информация, която идва през последните седмици.

Регулаторите поискаха актуализация на информацията за ваксината във Великобритания и ЕС. Нито една от агенциите не е идентифицирала никакви рискови фактори, като възраст или пол, или определена причина за тези изключително редки събития. Те обаче стигнаха до мнението, че тези събития имат възможна връзка с ваксината и поискаха те да бъдат посочени като изключително рядък потенциален страничен ефект., се казва още в съобщението.

И двата прегледа са потвърдили, че ваксината предлага високо ниво на защита срещу заболяване от Ковид-19 в целия спектър на тежест на протичане и че ползите от ваксината продължават да надвишават рисковете.

AstraZeneca активно си сътрудничи с регулаторите, за да направи тези промени в информацията за продукта и вече работи, за да разбере отделните случаи, епидемиологията и възможните механизми, които биха могли да обяснят тези изключително редки събития.

В допълнение, Световната здравна организация (СЗО)  заяви, че въз основа на текущата информация причинно-следствената връзка се счита за вероятна, но не е потвърдена, добавяйки, че са необходими допълнителни специализирани проучвания, за да се разбере напълно потенциалната връзка между ваксинацията и възможните рискови фактори.

В допълнение СЗО отбеляза, че макар и да са повод за загриженост, оценяваните събития са много редки, като се съобщава за нисък брой сред почти 200 милиона лица, получили ваксината AstraZeneca Ковид-19 по целия свят.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
1 rate up comment rate down comment 0
Марта
преди 3 години
СЗО не носи отговорност за нежелани странични ефекти след ваксинация и не гарантира безопасността на ваксината.Това не пречи да упражнява натиск за масова ваксинация.СЗО разчита на значителни частни дарения,като алианса за ваксини GAVI,партньорство с банки и индустрии.Това е явен конфликт на интереси,а здравният риск при ваксинация се поема изключително от ваксинираното лице.Време е това да се промени. Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Тези пропагандни лозунги до няма да имат ефект. Реалността показва друго. Сигнализирай за неуместен коментар