Франция разреши различна втора доза за получилите първа от AstraZeneca

Те не препоръчват оксфордския препарат на хора под 55 години

09.04.2021 | 11:50 Редактор: Искра Ангелова
Франция разреши различна втора доза за получилите първа от AstraZeneca

Най-висшият здравен орган на Франция се очаква да обяви, че получилите първа доза от ваксината срещу Ковид-19 на AstraZeneca, които са на възраст под 55 години, трябва да получат като втора доза иРНК ваксина (mRNA), заяви здравният министър Оливие Веран, съобщава Ройтерс.

"Това би трябвало да бъде потвърдено днес", каза Веран пред радио RTL, добавяйки, че не иска да обяви официално този ход преди очакваната по-късно днес пресконференция на водещия здравен орган Haute Autorite de la Sante (HAS).

Оливие Веран каза, че това е предпазна мярка, която може да се развие с времето, докато се съберат допълнителни данни за ваксината на AstraZeneca. Франция ще продължи да насърчава използването на ваксината AstraZeneca, добави той, цитиран от БНР.

"Съвсем последователно е да се каже, че не препоръчваме ваксината на AstraZeneca на хората на възраст под 55 години и следователно, ако сте получили първата инжекция на тази ваксина и сте под 55 години, ще ви бъде предложена друга ваксина. Този ход е напълно логичен", посочи френският здравен министър.

Той също така подчерта, че това е "предпазна мярка, а не изключителна мярка", уверявайки хората, че ще получат втората си инжекция навреме.

Агенция Ройтерс цитира два свои източника, които коментира за предстоящото съобщение на HAS в петък. Трябва да се има предвид, че две иРНК ваксини, едната на компаниите Pfizer и BioNTech, а другата на Moderna, са одобрени за употреба във Франция.

Франция е втората страна, която предлага алтернативни дози от друга ваксина на тези, които са получили като първа доза ваксината на AstraZeneca поради опасенията, че тази ваксина причинява кръвни съсиреци.

Постоянният комитет по ваксинация към института "Роберт Кох" (STIKO) заяви в четвъртък, че хората в Германия на възраст под 60 години, които вече са получили първата доза ваксина срещу Ковид-19 на AstraZeneca, ще трябва да бъдат имунизирани при втората доза с иРНК (mRNA) ваксината на Moderna или на Pfizer/BioNTech.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Яко експерименти с хората Сигнализирай за неуместен коментар