Европа ограничава ваксинацията с AstraZeneca, разследват 62 случая на тромбози

Италия препоръча британската ваксина да се прилага само на хора над 60 години

08.04.2021 | 14:10 Редактор: Искра Ангелова

От британско-шведската компания AstraZeneca заявиха, че не могат да обяснят каква е причината за образуването на съсиреци. Според фармацевтичната компания ваксината предлага високо ниво на защита. 

След заключението на Европейската агенция по лекарствата за възможна връзка между образуването на тромбози и оксфордската ваксина, редица страни предприеха възрастови ограничения при имунизациите.

Министерството на здравеопазването в Испания предлага ваксината на AstraZeneca да се прилага само на лица между 60 и 65 години. И въпреки че тромбозите се наблюдават най-вече при жени под 60-годишна възраст, здравните власти в страната не могат да кажат със сигурност, че възрастта и полът са "определящи фактори".

Няколко автономни региона вече спряха изцяло ваксинирането с този препарат. 

А Италия препоръча британската ваксина да се прилага само на хора над 60 години. 

"Тези, които вече имат една доза от ваксината, могат да си поставят и втората", каза председателят на Върховния съвет по здравеопазване в Италия Франко Локатели.

И въпреки препоръките за ограничаване употребата на препарата, властите в страната няма да го забранят. 

В Белгия тя ще се прилага само при хора на над 55 години. Още след първия доклад за над 30 случая на тромбози, Германия и Нидерландия решиха да я прилагат за лица над 60 години, а Франция - над 55. 

В момента европейският регулатор разглежда 62 случая на тромбози, 18 от които са завършили фатално. Предупреждават да се потърси незабавна лекарска помощ при задух, болка в гърдите подуване на краката, постоянна коремна болка, неврологични симптоми или малки кръвни петна извън мястото на ваксинация.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Хубаво се разследват случаите, а ще има ли компенсации за пострадалите? Сигнализирай за неуместен коментар