СЗО: Не е потвърдена връзката между AstraZeneca и кръвните съсиреци

Била правдоподобна, но са необходими още специализирани проучвания

08.04.2021 | 07:00 Редактор: Тодор Петров

Не е потвърдена причинно-следствената връзка между ваксината на AstraZeneca и появата на кръвни съсиреци с ниски тромбоцити. Това посочва в свое становище подкомисията за безопасност на ваксините на СЗО. 

Според комисията такава връзка е правдоподобна, но са необходими още специализирани проучвания, за да се изясни напълно. Вчера комисията по безопасност към Европейската агенция по лекарствата съобщи, че е възможна връзка между образуването на кръвни съсиреци и имунизирането с AstraZeneca, но определи тези случаи като "редки странични ефекти". 

От агенцията отново подчертаха, че плюсовете от поставянето на ваксината значително надвишават рисковете. Част от европейските държави спряха ваксинирането с AstraZeneca, а други, като Франция, Нидерландия и Германия, подновиха ваксинациите и наложиха възрастово ограничение при прилагането на препарата. 

Италия днес също ще препоръча ваксината да се прилага само на хора над 60 години. У нас прилагането на ваксината на AstraZeneca ще продължи, реши на извънредното си заседание вчера Националният ваксинационен щаб.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК