България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Николай Костов за AstraZeneca: Има доста редки и малко странични ефекти

Към 14 март са направени ваксини на близо 20 милиона души

07.04.2021 | 09:44 Редактор: Десислава Атанасова

Недоверието към AstraZeneca расте, заради последните данни за рискове от тромбоза. Разнопосочните мнения за странични ефекти от използването на препарата бяха разгледани подробно от ЕМА. Тя излезе със съобщение, че рисковете от тромбози не могат да бъдат абсолютно пренебрегнати. И затова беше допълнена и листовката на AstraZeneca.

"Агенцията заявява, че не може да бъде отхвърлена връзката между лекарството и тромбозите", заяви в студиото на "България сутрин" пред водещите Мария Константинова и Мирослав Димитров председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов.

"Към 14 март са направени ваксини на близо 20 милиона души. Мисля че тази ваксина има доста редки и малко странични ефекти. При много лекарства, като контрацептивите, е много по-голям рискът от тромбози. Дори при пътуване, ако седите около 4 часа, също могат да се образуват тромби", заяви в ефира на Bulgaria ON AIR Николай Костов

Одобрението на всяко лекарство преминава през няколко фази.

"Пътят на одобрение минава през 4 фази, като те могат да бъдат обединени - две от тях. Три от фазите се правят преди пускане на пазара и 1 след като излезе на пазара. Обикновено е повече от 2 години, между 2 - 5, но тук всичко е много ускорено, добре финансирано, каквото не се е случвало в нормални ситуации", допълни още фармацевтът. 

Според Костов, по- малка доза от препарата на AstraZeneca, има по-добър ефeкт.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
2 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 1 седмица
Жив експеримент с хората си е това Сигнализирай за неуместен коментар