СЗО увери: Ползите от ваксината на AstraZeneca са много повече от рисковете

От EMA пък признаха за съществуването на връзка между препарата на AstraZeneca и слуачи на тромби

06.04.2021 | 21:41 Редактор: Здравко Черкезов
СЗО увери: Ползите от ваксината на AstraZeneca са много повече от рисковете

Ползите от ваксината срещу Ковид-19 на компанията AstraZeneca са много повече от рисковете, увери днес високопоставен представител на Световната здравна организация (СЗО), цитиран от Франс прес.

Европейската агенция по лекарствата (EMA) обсъжда тези дни евентуалната връзка между препарата и редки видове тромби.

Рожериу Пунту де Са Гашпар, директор на СЗО за регулациите, изтъкна, че от това, което е известно до момента, балансът между ползите и рисковете "остава в много голяма степен положителен". "Тези предимства наистина са много големи що се отнася до намаляването на смъртността сред ваксинираното население", подчерта той, цитиран от БТА.

Де Са Гашпар отбеляза, че експертите и медиите са твърде склонни да поставят акцент само върху рисковете. "Трябва да възстановим баланса (на нашето послание в посока) на ползите, които носи ваксината", призова той.

По-рано днес високопоставен представител на EMA спомена за съществуването на връзка между препарата на AstraZeneca и случаи на тромби, образували се след неговото поставяне.

"Вече сме в състояние да кажем, че е ясно, че има връзка с ваксината. Все още обаче не можем да кажем кое е конкретното нещо, което провокира тази реакция", заяви Марко Кавалери, който отговаря за ваксинационната стратегия на EMA, в интервю, публикувано днес в италианския всекидневник "Месаджеро". Той подчерта, че при все това ползите от препарата са повече от рисковете.

EMA е започнала да обсъжда въпроса. Очаква се тя да даде своята оценка утре, каза днес европейският комисар по здравеопазването Стела Кириакидис, цитирана от ДПА.

Кавалери прогнозира, че EMA няма да постави тази седмица възрастови ограничения за използването на ваксината на AstraZeneca, както вече направиха няколко държави.

Самата британско-шведска компания коментира миналия месец, че "няма никакви доказателства за засилен риск", а в събота увери, че "безопасността на пациентите" е "водещ принцип" за нея, припомня АФП.

След поставяне на доза от ваксината на AstraZeneca са били регистрирани десетки случаи на тромби, няколко от които са приключили със смърт. Във Великобритания са отчетени 30 случая и седем починали при 18,1 милиона поставени дози към 24 март.

Снимка: Bloomberg L.P.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК