И Южна Корея спира ваксината на AstraZeneca за хора под 60 г.

Решението произтича от интервюто на Марко Квалери от EMA

07.04.2021 | 15:33 Редактор: Здравко Черкезов
И Южна Корея спира ваксината на AstraZeneca за хора под 60 г.

Южна Корея е поредната държава, която спира ваксинацията на хора под 60 години с AstraZeneca на фона на съобщения за кръвни съсиреци, свързани с ваксинациите, и ще ги отложи за персонала и здравните работници в детските заведения за грижа и образование, съобщи Корейската агенция за контрол и превенция на заболяванията (KDCA).

"Ваксинацията на работници от специални и детски образователни институции, медицински работници в училища, институции за грижи за инвалиди и детски градини се отлага. Провеждащата се ваксинация с AstraZeneca за хора под 60-годишна възраст е временно спряна", заяви KDCA в декларация.

Ваксинациите на посочените в изявлението групи граждани трябваше да започнат тази седмица. По-рано беше съобщено, че през април някои образователни работници трябва да получат ваксинация с AstraZeneca, включително около 51 000 учители, отговорни за грижите за деца с увреждания, и още 13 000 здравни работници в детските градини.

Решението произтича от факта, че представителят на Европейската агенция по лекарствата (EMA) Марко Квалери каза по-рано, че има връзка между ваксинациите с този препарат и тромбозите.

"Това е проактивна мярка, като приоритет е безопасността на ваксиниранията срещу Ковид-19", каза Чон Ън Кьон, ръководител на KDCA, цитиран от БГНЕС. 

Снимка: Bloomberg L.P.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК