Румъния настоява ЕМА да даде конкретно становище за препарата на AstraZeneca

Хиляди румънци отказват ваксинация с него

07.04.2021 | 14:03 Редактор: Юлия Христова

Хиляди румънци отказват ваксинация с AstraZeneca. Властите съобщиха, че след сигналите за тежки странични ефекти, над 200 хиляди души са отменили часа си за имунизация с препарата.

Лавинообразната отмяна на часове за ваксинация с AstraZeneca в Румъния започва през март. Тогава се появиха на първите сигнали за предполагаема връзка между ваксината и тежки странични ефекти. 

"От март, когато започнаха тези сигнали за тромбоемболични събития, досега имаше над 207 000 отменени заявления за имунизация. А от тези, които са потвърдили насрочената ваксинация, имаме около 99 000 души, които не са се явили", каза координаторът на ваксинационната кампания д-р Валериу Георгица.

Заради нарастващото недоверие - румънските власти настояха Европейската агенция по лекарствата да даде конкретни и ясни становища относно препарата.

"Абсолютно естествено и законно е хората да се колебаят. Нуждаем се от повече официална информация от Европейската агенция по лекарствата. Ние, тези, които взимаме решението, се нуждаем от повече информация", допълни Георгица.

Вчера ръководителят на имунизационния отдел на европейския регулатор Марко Кавалери заяви, че според него има ясна връзка между ваксината и кръвните съсиреци и скоро това ще бъде официално съобщено. Не след дълго обаче от агенцията излязоха с официално изявление, в което се посочва, че проверката на препарата продължава и все още няма категорично заключение за причинно-следствена връзка между ваксината и тежките странични ефекти.

Снимка: Bloomberg L.P.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


1
2 rate up comment rate down comment 2
Роси
преди 3 години
Спрете тази ваксина Астра ЗенекаНе е тествана добре и хора умират от нея Сигнализирай за неуместен коментар