Теории за произхода на Ковид-19 - от замразена храна до теч от лаборатория

Вероятно заразено лице е донесло и разпространило вируса на пазара в Ухан

25.03.2021 | 21:10 Редактор: Искра Ангелова
Теории за произхода на Ковид-19 - от замразена храна до теч от лаборатория

Екип от международни и китайски учени е готов да докладва за съвместното си търсене на произхода на коронавируса, който предизвика пандемия, след като беше открит за първи път в Китай преди повече от година - с четири теории, които се разглеждат, и едната е ясният фаворит, съобщи в. "Сабах".

Дългият доклад се публикува след месеци на спорове, особено между правителствата на Съединените щати и Китай, относно начина, по който е възникнала епидемията, докато учените се опитват да запазят фокуса си върху досега безплодно търсене на произхода на микроб, който е убил 2,7 милиона души и задушава икономиките по целия свят.

Не беше ясно кога ще бъде публикуван докладът, след като публикуването му беше отложено по-рано този месец. По много сметки докладът може да предложи малко конкретни отговори и може да повдигне допълнителни въпроси.

Той ще предложи на пръв поглед писмен поглед от 10 международни епидемиолози, изследователи на данни, ветеринарни, лабораторни и експерти по безопасност на храните, които посетиха Китай и град Ухан - където пазарът беше възприет като първоначален епицентър - по-рано тази година за работа с китайски колеги които събраха по-голямата част от ранните данни.

Критици повдигнаха въпроси относно обективността на екипа, настоявайки, че китайското правителство има ключова дума за неговия състав. Защитниците на Световната здравна организация, която сформира екипа, казват, че не може просто да спусне експерти, и да каже на държава какво да прави - камо ли на такава мощна като Китай.

"Очаквам, че този доклад ще бъде само първа стъпка в разследването на произхода на вируса и че секретариатът на СЗО вероятно ще каже това", каза Матю Кавана, директор на Инициативата за глобална здравна политика и управление на университета Джорджтаун в Института О’Нийл. "И очаквам някои да го критикуват като недостатъчно."

На пътуването до Ухан се гледа като на фаза №1 в голямо начинание за изясняване на произхода на вируса.

Членът на екипа Владимир Дедков, епидемиолог и заместник-директор на научните изследвания в Санкт Петербургския институт "Пастьор" в Русия, обобщи четирите основни направления, изложени за първи път на маратонска пресконференция в Китай миналия месец за предполагаемия произход на първата инфекция при хората. Те бяха по ред на вероятността: от прилеп през животно посредник; направо от прилеп; чрез замърсени замразени хранителни продукти; от теч от лаборатория като Института по вирусология на Ухан.

Длъжностни лица в Китай, както и лидерът на китайския екип Лян Уаниан, пропагандираха третата теория - тази на замразените хранителни продукти - докато американската администрация при президента Доналд Тръмп заложи на четвъртата - изтичането на лабораторията. Но Дедков каза, че тези две хипотези са далеч надолу в списъка с вероятни източници.

Той предположи, че замразените продукти, в които е открит вирусът, най-вероятно са замърсени от заразени хора. Вероятно заразено лице е донесло и разпространило вируса на пазара в Ухан, свързан с огнището, където по-късно са били намерени някои от замърсените продукти.

"Като цяло всички условия за разпространение на инфекцията са налице на този пазар", каза Дедков в интервю. "Следователно най-вероятно е имало масово заразяване на хора, които са свързани по местоположение."

"Към този момент няма факти, които да предполагат, че е имало изтичане" от лаборатория, каза Дедков. "Ако изведнъж се появят научни факти отнякъде, тогава съответно приоритетът на версията ще се промени. Но не и в този конкретен момент."

Подозренията за политическо вмешателство упорито се въртят за мисията, а лидерът на международния екип - Питър Бен Ембарек от СЗО - призна в интервюта миналата седмица, че неопределен "натиск" може да тежи върху членовете на екипа. Лян, в интервю за китайски вестник, също се оплака от политическия натиск върху екипа.

Закъсненията с изпращането на международния екип в Китай, многократното отлагане във времето за публикуване на доклада и повторното огласяване на такива планове - първоначалното обобщение на констатациите беше отхвърлено като идея - само разпалиха спекулациите, че учените са насочвани от политически власти или други.

"Последното разбиране, което имахме, беше, че се очаква да излезе тази седмица - ще трябва да видим дали това наистина се случва", заяви в сряда американският шарже д’афер в Женева Марк Касайър. "Ние ясно разбираме, че ще са необходими други проучвания."

Той заяви, че САЩ се надяват, че докладът ще бъде "истинска стъпка напред за света за разбиране произхода на вируса, така че да можем по-добре да се подготвим за бъдещи пандемии. За това наистина става въпрос."

Ръководството на СЗО, включително генералният директор Тедрос Адханом Гебрейесус, многократно похвали бързата реакция на китайското правителство на появата на вируса, въпреки че записите от частни срещи, получени от Асошиейтед прес, разкриват как висшите служители на СЗО са разочаровани от липсата на сътрудничество от страна на Китай.

Международният екип разчиташе изцяло на данните, събрани от китайски учени след появата на вируса, а Дедков нарече посещението в Ухан "аналитично пътуване, главно с цел ретроспективен анализ в смисъл, че ние изучавахме само онези факти, получени по-рано."

"Ние сами не събрахме никакви проби, не проведохме лабораторни изследвания там, а просто анализирахме какво ни показват", каза той. Ако някои данни не бяха събрани, това не беше защото китайците искаха да скрият нещо, добави той.

Посещението на екипа беше политически деликатно за Китай - който е загрижен за всички твърдения, че не се е справил правилно с първоначалното огнище. Малко след избухването китайското правителство задържа някои китайски лекари, които се опитаха да вдигнат тревога.

Докладът, за който Бен Ембарек каза миналата седмица, че е около 280 страници, трябва да изложи препоръки и да положи основите за следващите стъпки - например дали екипът или други ще получат нов достъп до Китай за по-нататъшен анализ. В крайна сметка целта е да се намерят улики, които да помогнат за предотвратяване на друга такава пандемия в бъдеще.

Кавана от Джорджтаун заяви, че не е видял доклада, но има подозрения относно това, което ще пише в него.

"Въз основа на онова, което чухме досега, очаквам, че докладът вероятно ще даде известна вяра на връзката между отглеждането на диви животни и Ковид-19, но без пълни доказателства за това как точно е настъпило преминаването от животни към хора", каза той, цитиран от БГНЕС.

Дедков каза, че планирането на "изследвания в реално време" е следващото, но отбеляза, че няма гаранция, че бъдещите пътувания ще намерят всички отговори.

"Но може да се опита", добави той. "Разбира се, ако източникът на произхода на вируса бъде открит, това ще помогне да се отговори на много въпроси и като цяло ще разсее това ненужно политическо напрежение около вируса."

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 1
МОЙ
преди 3 години
Доказано е, че много преди Ухан вирусът го е имало по света - Италия, Бразилия, Испания и кой знае още къде! Сигнализирай за неуместен коментар