Китайски учен: Няма да разглеждаме версията, че Ковид-19 е изтекъл от лаборатория

Най-ранният случай на вируса е регистриран на 8 декември

18.03.2021 | 13:10 Редактор: Искра Ангелова
Китайски учен: Няма да разглеждаме версията, че Ковид-19 е изтекъл от лаборатория

Китайските учени няма вече да разглеждат версията, че коронавирусът е изтекъл от лаборатория в град Ухан, докато не получат нови потвърждения за нея. Това заявява в публикувано днес интервю за в. "Глобал таймс" Лян Ваннян, шефът на група китайски експерти, участвали в мисията на СЗО, изпратена в Ухан, за да проучи произхода на вируса, предаде ТАСС.

"След посещения в Уханския институт по вирусология и в други местни медицински центрове, след проучвания на място и полеви изследвания групата стигна до единното мнение, че е крайно слабо вероятно вирусът да е изтекъл от лаборатория. Затова в бъдеще мисиите с цел да се проучи произходът на коронавируса няма вече да се фокусират върху тази сфера, освен ако се появят нови данни", посочва Лян, цитиран от БТА.

Той припомня, че експертите са единодушни и по други четири точки: най-ранният случай на Ковид-19 е регистриран на 8 декември; уханският пазар за морски дарове е изиграл важна роля за избухване на заболяването; доставките на замразени храни може да са повлияли разпространението на вируса; коронавирусът е от животински произход и най-вероятно се е прехвърлил върху хората чрез междинно звено.

На 16 март говорителят на СЗО Кристиан Линдмайер информира, че докладът на международната експертна мисия, посетила Китай през януари и февруари, може да бъде публикуван идната седмица.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
био иженеринг
преди 3 години
По въпроса, питайте "филантропа" Б.Гейтс. Той от 10 години говори за тази пандемия - сигурно знае много неща!? Сигнализирай за неуместен коментар