СЗО: Ковид-19 е бил в Ухан преди декември 2019 г.

Открити са 13 различни щама, върлували тогава

15.02.2021 | 17:02 Редактор: Никола Симеонов
СЗО: Ковид-19 е бил в Ухан преди декември 2019 г.

Изследователи от Световната здравна организация (СЗО), проучващи произхода на коронавируса в Китай, откриха признаци, че огнището в Ухан през декември 2019 г. е било много по-голямо, отколкото се смяташе досега.

Експертите спешно търсят достъп до стотици хиляди кръвни проби от града, но Китай досега не им е позволил да ги разгледат.

Водещият изследовател на мисията на СЗО Питър Бен Ембарек каза пред CNN, че мисията е открила няколко признака на по-широко разпространение на вируса през 2019 г. Експертите установяват, че още тогава е имало и над дузина щамове на коронавируса. Екипът има и възможност да разговаря с първия пациент заразен с Ковид-19 - офис служител на около 40 години, без история за пътувания, който е хванал вируса на 8 декември.

Бавната поява на по-подробни данни, събрани за дългоочакваното пътуване на СЗО в Китай, може да увеличи опасенията, изразени от други учени, изучаващи произхода на болестта, че тя може да се е разпространила в Китай много преди първата ѝ официална поява в средата на декември.

"Вирусът е циркулирал широко в Ухан през декември, което е ново откритие." заяви пред CNN Ембарек, който току-що се завърна в Швейцария от Ухан.

Ембарек споделя, че мисията, която включва 17 учени от СЗО и 17 китайци, е разширила типа вирусен генетичен материал, който са изследвали от ранните случаи на коронавирус през декември. Това им позволява да разгледат частични генетични проби, а не само пълни. В резултат на това те успели да разграничат за първи път 13 различни генетични последователности на вируса SARS-COV-2 от декември 2019 г.

Специалистът по безопасност на храните на СЗО добави, че китайските учени са предоставили на екипа 174 случая на коронавирус и около Ухан от декември 2019 г. От тях 100 са потвърдени с лабораторни тестове, а други 74 чрез клиничната диагноза на симптомите на пациента.

Ембарек казва, че е възможно този по-голям брой - вероятно тежки случаи, забелязани от китайските лекари по-рано, да означава, че болестта е засегнала около 1000 души в Ухан през декември.

Вижте още по темата в Dnes.bg

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК