СЗО: Не е ясно как вирусът се е появил в Ухан, теорията за прилепите е малко вероятна

Липсват доказателства, че вирусът се е разпространявал в китайския град преди декември 2019 г., посочи експерт

09.02.2021 | 15:00 Редактор: Юлия Христова
СЗО: Не е ясно как вирусът се е появил в Ухан, теорията за прилепите е малко вероятна

Експерт от Световната здравна организация заяви, че от наличната епидемиологична информация не е възможно да се установи как се е появил Ковид-19 на пазара в Ухан.

По време на пресконференция, свързана с резултатите от проверката на международния екип на СЗО, който посети Китай, стана ясно, че е възможно пазарът за морски дарове в Ухан да е станал източник на разпространението на коронавируса. На основата на наличната информация обаче, не е възможно да се определи как Sars-Cov-2 е попаднал на пазара в Ухан, обясни ръководителят на експертната комисия по регистрирането на Ковид-19 към здравното министерство на Китай Лян Ванян.

Освен това липсват доказателства, че вирусът се е разпространявал в Ухан преди декември 2019 г., каза още той.

Проучванията показват, че коронавирусите, които са най-близки до SARS-CoV-2, са открити при прилепи и панголини, затова се смята, че тези животни биха могли да са източник на Ковид-19. Между вирусите, открити у тези животински видове и Ковид-19, няма достатъчно прилики, за да може да се смята, че те са били първоначалните гостоприемници, смятат учените.

Експертите на СЗО са проучили 4 версии за предаване на Ковид-19 на човек: от животно, чрез междинен гостоприемник, чрез замразени продукти или вследствие на лабораторен инцидент, цитиран от БГНЕС.

Директното предаване на коронавируса SARS-CoV-2 от прилеп на човек е малко вероятно. Животното, станало източник на коронавируса, все още не е установено.

Версията, че Ковид-19 е следствие от лабораторен инцидент също не изглежда достоверно, смятат от СЗО.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

2
0 rate up comment rate down comment 0
palkat
преди 3 месеца
Китайците няма да позволят свободно разследване на случая. Комунистът козината си мени нравът си не. Комунистът никога не признава вина. Така че това разследване е предначертано от самото си начало. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
бг смешки
преди 3 месеца
а от къде е дошло тогава ?!!?!? Сигнализирай за неуместен коментар