След няколко години ще разберем как се е появил Ковид-19

"Научният процес в крайна сметка ще надделее", заявиха от СЗО

11.03.2021 | 14:15 Редактор: Здравко Черкезов
След няколко години ще разберем как се е появил Ковид-19

Светът вероятно ще има по-добра представа за произхода на Ковид-19 след няколко години, тъй като учените продължават да анализират данните, смята член на международния екип от експерти, който отпътува за Китай, за да проследи началото на пандемията, съобщава Bloomberg.

"Въпреки малкото доказателства за корените на вируса и политическото напрежение около търсенето им, научният процес в крайна сметка ще надделее", заяви Питър Дашак, подпомагащ мисията, в рамките на уеб семинар, организиран от британския мозъчен тръст Chatham House в сряда.

"Убеден съм, че ще го разберем доста скоро", коментира той. "През следващите няколко години ще публикуваме съществени данни за това откъде идва вирусът и как се е появил", добавя експертът.

Мисията, която беше организирана от Световната здравна организация и Китай, прекара месеци в разглеждането на данни и изследвания и посещаването на ключови места, пише Bloombergtv.bg.

Екипът първоначално отрече спекулациите, че коронавирусът може да е започнал разпространението си от лаборатория в Китай и заяви, че е по-вероятно да е предаден на човек чрез консумация на животинско месо или замразени продукти от дивата природа. По-късно генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус заяви, че организацията не е изключила никакви хипотези.

Очаква се екипът учени да публикува своя доклад през идните седмици.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК