Третата вълна запълни почти до максимум леглата в Ковид отделенията (ОБЗОР)

Вирусолозите казват, че скокът на заболелите се дължи на британския щам

10.03.2021 | 18:25 Редактор: Искра Ангелова

Продължава тревожният ръст на заразените с Ковид-19 - вече са над 3 00 за денонощието, има наплив и на пациенти към болниците. 3 502 са новите случаи за последното денонощие. 20% от направените над 17 хиляди теста са положителни. Има и много починали - 138 души, в болници вече са малко над 6 хиляди пациенти.

Телефоните в столичната Спешна помощ не спират да звънят. Половината от обажданията са свързани със съмнения за коронавирус.

"За съжаление, последните 2-3 седмици се наблюдава чувствително увеличаване на сигналите. Работим вече в пълна мобилизация. Отново даваме извънредни дежурства, но просто няма начин. Трябва да покрием адресите", каза медицинската сестра и диспечер към МТСП Ива Кацарова.

Третата вълна на вируса доведе до постепенното запълване на леглата в Ковид отделенията в много лечебни заведения. Така в "Александровска болница" половината от тях вече са заети.

"Не бих се ангажирал с прогноза колко бихме издържали. защото това е един сложен процес. Болниците са подготвени, но много зависи и от здравната култура на нашето население. Това съвсем не е малко, това е от изключителна важност - хората да продължават да спазват мерките", съобщи директорът на "Александровска болница" проф. Борис Богов.

В университетската болница "Св. Анна" в София Ковид отделението е почти пълно, 85% от леглата вече са заети. По тази причина там още една вътрешна клиника е преобразувана в такава за лечение на болни от коронавирус. 

Вирусолозите казват, че скокът на заболелите се дължи на британския щам.

Той става по-заразен, виждате, не става по-летален. Не убива повече, а просто заразява повече хора", заяви ръководителят на отдел "Вирусология" в НЦЗБП доц. Любомира Николаева-Гломб. 

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
бг смешки
преди 3 години
като поизмрат пак ще се освободят легла пак ... Сигнализирай за неуместен коментар