Вирусолог обясни защо са необходими строги мерки и какво да очакваме от Ковид-19

Да се следят много сериозно новите варианти на вируса, заяви проф. Радостина Александрова от БАН

10.03.2021 | 21:53 Редактор: Радостина Димитрова

Българският модел и третата вълна - как ще се справим с пика на коронавируса? 

"Нямаме друг изход освен да преминем през това изпитание, но по-леко и с по-малко загуби. Взимането на решения не е лесна работа, но и не трябва да си правим илюзия, че проблем няма." Това заяви вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова в студиото на "Денят ON AIR".

Тя обясни, че ново британско проучване доказва, че вариантите на Ковид-19 засягат всички възрасти и строги мерки са необходими, защото може да се изправим пред по-сериозна криза от миналата година.

"Има и хипотеза дали децата не разпространяват по-лесно британския щам", отбеляза проф. Александрова и добави: "Много са интересни мутациите в британския вариант, защото по-лесно се прикрепва и се разпространява".

По думите ѝ тази мутация се е появила първо в Китай и след това в Европа.

"Вирусът не иска да убива, но му трябва време да разбере какво иска да прави. 17 мутации има в британския щам, но няма данни, че той е по-смъртоносен. В южноафриканския има мутация, която в комбинация с друга се предполага, че вирусът може да избяга от антителата. Но клетъчният имунен отговор няма данни да се предава срещу британския и другите варианти", подчерта проф. Александрова пред Bulgaria ON AIR.

"Имунитетът може да ни предпази от по-тежко боледуване", увери тя и допълни, че е напълно нормално всяка година да се променя ваксината, а "странно би било ако се ваксинираме с миналогодишна ваксина".

Според вирусолога трябва да се следят много сериозно новите варианти на вируса.

"Вирусът, колкото повече се разпространява, толкова повече мутира, затова трябва да направим всичко възможно да дадем отпор и да не позволим да се разпространява", категорична беше проф. Радостина Александрова.

"В момента има 11 ваксини, което мен много ме впечатли. Ваксината, дори да не успее на 100% да ни предпази от заразяване, би трябвало да ни предпази от по-тежко протичане на болестта", каза тя и добави, че все още се правят изпитвания относно дозите за имунизация от фармацевтичните компании. 

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Когато някой си позволява да коментира по-квалифицирани хора от него, все пак да се научи да пише. 4 грешки в два реда. Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Вирусът не искал да убива...сигурно иска да се жени Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Оф горките учени...не им е лесно ...и те незнаят като нас а трябва да ни обясняват уж че знаят. Сигнализирай за неуместен коментар