Починали от Ковид-19 или с Ковид-19: Вирусът наистина убива

Това доказва проучване на учени в Германия

05.02.2021 | 10:24 Редактор: Тодор Петров
Починали от Ковид-19 или с Ковид-19: Вирусът наистина убива

Дали покойният е починал от Ковид-19 или с Ковид-19? Този въпрос често разбунва духовете не само в България. Едно задълбочено проучване на учени от Университетската клиника в Регенсбург внася яснота в спорната тема.

Патолозите под ръководството на главния лекар д-р Катя Еверт са извършили много прецизни аутопсии на пациенти, починали по време на първата вълна на пандемията. Четиримата мъже и четирите жени са били на възраст между 44 и 73 години и преди смъртта си е трябвало да бъдат обдишвани.

"Седем от тях със сигурност са починали от Ковид-19, а осмата пациентка - с вируса. Органите постепенно престават да изпълняват функциите си", казва патоложката д-р Еверт, цитирана от DW.

При осмата пациентка смъртта е настъпила в резултат от чернодробна цироза, но останалите пациенти в началото изобщо не са били в критично състояние. 

Лекарите се натъкнали и на една находка, която изненадала всички. Белите дробове на починалите наистина били тежко увредени, но при половината от тях патолозите установили и гъбична инфекция. Именно тя предизвикала деградацията на жизнено важните органи. Тези гъбички били резултат от заразата с коронавируса.

За да може със сигурност да се отговори на въпроса колко от заразените с коронавирус пациенти впоследствие умират "от Ковид-19", а не "с Ковид-19", трябва да бъдат направени доста повече аутопсии, а клиничните находки да се анализират прецизно във всеки отделен случай, казва д-р Еверт. 

Но на базата на своето проучване тя е категорична: "Ако не бяха с коронавирус, седем от тези осем пациенти с много голяма сигурност щяха още да са живи".

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 1
Нина
преди 3 години