На ръба: Фотограф едва пребори Ковид-19, след това го засне

Въпреки болката, затрудненото дишане и вирусa, има нещо по-силно, което държи Симон жив

04.02.2021 | 19:10 Редактор: Юлия Христова

Това е история за битката да оцелееш. Мъж с 15 на сто шанс за живот пребори Ковид-19. Фотографът Симон Вартерян се връща в интензивното отделение, където се е борил за живота си, за да заснеме вируса.

12 дни в интензивно отделение, 15% шанс за живот. Така започва битката на Симон Вартерян с Kовид-19. 

"Много се изплаших. Аз го преживях трудно, а жена ми в същото време е бременна, имаме и малък син, който е на 8 години и беше малко кофти да ме виждат как ме извеждат с линейка. Закарват те без нищо. Оставяш всякакви техники, телефони... Нямаш нищо, нямаш връзка с роднини", разказа той.

През всички тези дни той е прикован към леглото, а 9 от тях лежи само по корем, за да оцелее. 24 часа в денонощието. Дните минават в болки, а безвремието е безпощадно.

"Знаете ли как мерих времето? На всеки един час кръвното ми се мереше и аз питах, когато влиза някой доктор, колко е часът. Те ми казват колко е часът и на всяко измерване знам, че е един напред", допълни фотографът.

Въпреки болката, затрудненото дишане и коварния вирус, има нещо много по-силно, което държи Симон жив.

"По-голямо нещо от семейството няма и всъщност това те държи. Семейството те държи", категоричен е Симон. 

И така противно на неголемия шанс за живот, който лекарите дават, той оцелява. Вместо да си тръгне завинаги от отделението обаче, той се връща там отново, за да заснеме Ковид-19.

"Проектът се казва "Ръцете на Ковид" и това, което искам да покажа на хората е това, което се случва в интензивно отделение. Не в инфекциозно, а в интензивно. Там, където хората са в тежко състояние, където умират, където биват интубирани и там, където се борят за живота си", сподели той. 

Симон запечатва битката на лекарите за човешките животи и идните месеци ще направи изложба. Прави го, за да погледнат хората Ковид-19 прямо в очите и да се отнесат отговорно към него, но без страх. Защото, за да победиш страха, трябва да се изправиш срещу него. 

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години