България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Епидемиолог посочи как да избегнем третата вълна и кога ни предпазва ваксината

Д-р Бацелова: Много е важно мерките да се спазват адекватно

05.02.2021 | 08:51 Редактор: Тодор Петров

Влошаване на епидемичната обстановка и евентуален нов пик на заразените след 3 седмици. Това прогнозираха здравните власти и Националният оперативен щаб.

"Има притеснения от евентуална трета вълна, която да доведе до това, което преживяхме късната есен, когато болниците бяха препълнени. Трябва да спазваме мерките и да бъдем много стриктни, за да го предотвратим. До голяма степен зависи от обществото", коментира д-р Христиана Бацелова, която е специалист по епидемиология на инфекциозните болести.

В "България сутрин" тя отбеляза, че най-добрата комбинация е спазване на мерки, ваксинация и лечение. На този етап, по думите ѝ, медицината изостава по отношение на лечението, а ваксинацията се извършва навсякъде, където има ваксини.

"Само да се постави маска не означава, че тя предпазва - трябва да покрива носа, устата и брадата. Много е важно мерките да се спазват адекватно", подчерта специалистът.

Според д-р Бацелова забавянето на ваксинирането в някои държави е свързано и с доставките и логистиката. А колкото по-бързо бъде обхванато населението, толкова по-добре.

При две ваксинални дози се смята, че 14 дни след поставяне на втората лицето трябва да е предпазено от Ковид-19. Винаги има малък процент от хора, които може да не отговорят на ваксината и да се разболеят, но да боледуват по-малко, стана ясно от думите на епидемиолога пред Bulgaria ON AIR.

"В УМБАЛ "Св. Георги" - Пловдив много отдавна се подготвихме за тази ваксинация. Активно издирвахме информация от международните научни сайтове, ръководството разпространи информацията чрез листовки и имейли, консултирахме на място всеки един, който имаше притеснения", сподели още тя.

Във Великобритания обмислят варианта да комбинират две различни ваксини, а според д-р Бацелова в това няма нищо шокиращо и притеснително. Това е добър вариант, при който може да се види каква схема би дала по-добра защита, смята епидемиологът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК