Великобритания тества миксиране на ваксините на Pfizer и AstraZeneca

800 доброволци от над 50-годишна възраст ще участват в проучванията

04.02.2021 | 13:25 Редактор: Ралица Братанова

Великобритания проучва варианта за миксиране на ваксини срещу Ковид-19 от различни производители. Целта е да се осигури по-голяма гъвкавост в случай на нарушаване на доставките от определен препарат. Според някои учени смесването на ваксини може да осигури и по-добра защита.

800 доброволци от над 50-годишна възраст ще участват в проучванията дали поставянето на различни ваксини при първа и втора доза може да дава същия резултат както използването само на една ваксина. 

Изпитанията започват с двете ваксини – Pfizer/BioNTech и AstraZeneca и ще продължат 12 седмици. Впоследствие могат да се включат и други препарати, одобрени от регулаторния орган.

Според министъра за масово ваксиниране Надим Захауи смесването на дози вече е изпробвано с други ваксини като тези срещу хепатит, полиомиелит, морбили, паротит и рубеола.

 А Швейцария не одобри ваксината на AstraZeneca. От националния регулаторен орган по лекарствата поискаха повече информация за ефективността и качеството на препарата. 

Страната, която вече поръча над 5 милиона дози от препарата, ще изчака резултатите от изпитанията в Северна и Южна Америка, включващи десетки хиляди души. 

И докато по целия свят тече масова ваксинация срещу Ковид-19, в Япония процесът се бави. Въпреки това изглежда, че страната на изгряващото слънце се справя успешно с пандемията от коронавирус и стоически приема наложените ограничения. Това разказва сънародничката ни Юлияна Антонова-Мурата.

"Това, че Япония е на ръба и издиша, не е е вярно. Взимат се мерки и то сериозни за хората, които отказват да влязат в болница", обясни тя.

В страната е приет закон, който гласи, че всеки с положителен тест трябва да се лекува в болница, а за тези, които отказват, се налага парична санкция. 

По думите ѝ Япония има поръчани 175 млн. ваксини, като страната е заложила на Pfizer, AstraZeneca и Moderna, a за гражданите се прави предварително проучване и подготовка за това как ще бъдат приети.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК