ЕК променя стратегията за ваксинацията, AstraZeneca остава на заден план

Повече ще се използват препаратите на Pfizer/BioNTech и Johnson & Johnson

02.02.2021 | 07:08 Редактор: Ралица Братанова
ЕК променя стратегията за ваксинацията, AstraZeneca остава на заден план

С почти половин милион дози ваксини срещу Ковид-19 се очаква да разполагат страните членки на Евросъюза до средата на годината. Това обяви в интервю за кореспондентите на водещи европейски вестници председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен. 

По думите ѝ, ако бъдат одобрени и препаратите на Johnson & Johnson и Curevac, количеството на ваксините до края на периода ще нарасне на 486 милиона. 

Същевременно стана ясно, че Еврокомисията променя стратегията си за ваксинация срещу коронавируса и няма да разчита толкова на препарата на AstraZeneca. 

След като от компанията заявиха, че няма да изпълнят зададените параметри за доставка на определени количества до края на месец март, Европейската комисия планира как да попълни липсите като използва за целта препаратите на Pfizer/BioNTech и Johnson & Johnson.

Решение на проблема с производствения капацитет търси и компанията производител на ваксини срещу Kовид-19 Moderna. 

От там предлагат да пълнят флаконите си с допълнителни дози от своя препарат като в едно шише да има 15 дози, вместо досегашните 10. Предстоят дискусии по въпроса с американската Федерална администрация по лекарствата.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК