СЗО: Спазвайте мерките и след ваксината срещу Ковид-19

Все още много страни са изправени пред много широко разпространение на заразата

01.02.2021 | 11:01 Редактор: Искра Ангелова
СЗО: Спазвайте мерките и след ваксината срещу Ковид-19

Трябва да се спазват индивидуалните антивирусни предпазни мерки не само преди ваксинацията срещу Ковид-19, но и след нея, тъй като все още не е ясно дали ваксинацията може да предпази човек от инфекция и предаване на инфекция на някой друг. Тази препоръка беше направена в интервю, публикувано в Twitter с ръководителя на отдела по имунизация към Световната здравна организация (СЗО) Кийт О’Брайън.

"Клиничните проучвания показват, че ваксините предпазват от заболяване. От клиничните проучвания обаче не става ясно дали ваксините предпазват и от инфекция с SARS-CoV-2 и дали предпазват от предаване [инфекция] на други хора". Според О’Брайън това е “много важен” аспект от разбирането на ефикасността на ваксините.

В тази връзка ръководителят на отдела на СЗО подчерта, че дори след ваксинацията "трябва да се вземат предпазни мерки, тъй като все още изучаваме какво могат да направят ваксините – дали те могат да предпазят от инфекция и предаване на [инфекция]". 

Тя припомни, че сега много страни са „все още изправени пред много широко разпространение“ на коронавируса и продължителността на предпазните мерки "зависи от това какво могат да направят общностите и страните", за да спрат разпространението на вируса.

О’Брайън също отбеляза, че "все още няма доказателства за това как да се използват ваксините за определени възрастови групи", по-специално за деца. Следователно такива възрастови групи "ще останат в риск от заболяване и инфекция и ще могат да предадат инфекцията на други", информира БГНЕС.

Предпазните мерки, включително носене на маски, спазване на физическа дистанция и измиване на ръцете, също трябва да се спазват, тъй като в момента обемът на ваксините не е достатъчен “за защита на всички”, каза ръководителят на отдела на СЗО.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК