Здравните власти очакват третата вълна, мерките засега остават същите (ОБЗОР)

8 са областите у нас в "червената зона" по заболеваемост

04.02.2021 | 13:36 Редактор: Ралица Братанова

Влошаване на пандемичната обстановка и евентуален трети пик на заразата у нас след три седмици, прогнозират здравните власти. Засега обаче не се обмисля ново затягане на мерките. 

Докато Европа се готви за трета вълна на заразата, у нас областите в "червената зона" по заболеваемост вече са 8. 

"Не искам да бъдем лекомислени. Искам да бъдем готови за тази трета вълна, ако дойде у нас със силата, с която е в Европа", заяви здравният министър Костадин Ангелов

Ако в момента 10 души заразяват 12, при разхлабването на мерките ситуацията може драстично да се влоши, предупреждава проф. Тодор Кантарджиев. 

Все пак България остава в най-светлите зони в Европа по заболеваемост, което обаче не изключва риска от трета вълна, предупреждават експертите. 

"Моята прогноза е, че през целия февруари ще имаме покачване на заболеваемостта. Като пред нас има две перспективи – или да го направим по модела на Франция със сравнително бавно повишаване. Или по модела на Португалия, Исландия - рязко покачване, напълване на болниците и изживяване пак на тази криза, като в края на ноември. И по кой път ще минем зависи от това как се държим и дали спазваме мерките", категоричен бе доц. Ангел Кунчев.

Затова здравните власти призовават директорите на болниците да бъдат подготвени, а хората отговорни. 

икога не съм твърдял, че фитнесите са безопасно място, напротив - фитнесите са най-опасното място", категоричен беше проф. Венцислав Мутафчийски.

И алармира, че нямаме 6 седмици до идването на третата вълна у нас. Според него тя ще дойде след 3 седмици.

Здравните власти очакват Европейската комисия да се сключи договор и за ваксината на Novavax.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК