На 26-о място сме в ЕС по заболеваемост и на 13-о по смъртност

Доц. Ангел Кунчев прогнозира постепенно покачване на заболеваемостта през февруари

04.02.2021 | 10:26 Редактор: Ралица Братанова
На 26-о място сме в ЕС по заболеваемост и на 13-о по смъртност

България е на 26-о място в ЕС по заболеваемост и шесто място на Балканите. По критерия за смъртността страната ни се нарежда на 13-о място в ЕС. Това заяви на брифинг главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

"Това, което ни кара да бъдем нащрек, е развитието на страната по области. След силното изсветляване на картата в жълто и оранжево, ситуацията вече е друга. Имаме 8 области в "червената зона". С най-висока заболеваемост е Кюстендил, а с най-ниска е Търговище", допълни той.

В жълтата група са  8 области, в средната оранжева група са 12 области.

"Към момента ситуацията е много добра. В Европа продължаваме 5 страни да сме в най-светлата зона - България, Гърция, Финландия, Норвегия, Исландия. Моята прогноза е, че през целия февруари ние ще имаме постепенно покачване на заболеваемостта", обясни доц. Кунчев.

Според него възможностите са или покачването да бъде плавно, или да се стигне до препълване на болниците

Доц. Кунчев уточни, че цифрата за имунизации, посочена в Единния информационен портал за коронавирус, показва броя на поставените имунизации, а не броя на ваксинираните хора, тъй като някои от тях вече са получили по 2 дози.

"Все по-сложно ще става в статистиката. Към момента в страната са доставени 94 920 дози ваксина от двата вида. Очакваме третия. По данните на информационния портал общо са приложени 50 124 дози, като с две дози са обхванати 16 433 лица. В момента в страната има 33 хиляди дози ваксина, защото 21 150 от тях пристигнаха в понеделник и започна дистрибуцията в страната", посочи главният държавен здравен инспектор.

Според него има затруднения и да се намерят шестима души, за да може флаконът да бъде пълноценно използван. Той съобщи, че са обхванати над 1 400 учители.

Относно възможността за ваксинация на пребиваващи в България, които не са български граждани доц. Кунчев отговори:

"Тези, които учат в България, имат пълните права на български граждани. За останалите, когато имаме възможност да поставим ваксина на всички български граждани, ще можем да мислим за тях. За тях ще има в последната фаза. Не е необходимо лицето да има личен лекар, за да бъде имунизирано".

Една от причините за начало на трета вълна от Ковид-19 в Европа е разпространението на британския щам на вируса, посочи доц. Кунчев.

"Процентите на неговото разпространение растат в цяла Европа. Не би трябвало да приемате, че ситуацията в България е такава. Да, той е тук. Да, той почва да циркулира и вероятно ще се увеличава, но тези цифри, които получихте - за 33 положителни, трябва да ги гледате от призмата на това, че тези проби, които изследваме, са насочени събрани - от хора, пристигнали от Великобритания или хора, които при PCR са дали липса на S-антиген, който е характерен за този вариант", обясни той.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК