Министър Ангелов: Европа се готви за трета вълна, не искам да сме лекомислени

Постигнатото е много крехко, предупреди той

04.02.2021 | 10:10 Редактор: Тодор Петров

"Резултатите ни дават право да проявим разумна доза оптимизъм, но не ни дават право да проявим никаква доза лекомислие, защото постигнатото е много крехко. Европа отново е в патова ситуация и се готви за трета вълна. Не искам да бъдем лекомислени. Искам да бъдем готови за тази трета вълна, ако дойде у нас със силата, с която е в Европа", заяви здравният министър Костадин Ангелов на брифинг в Министерския съвет.

Той призова българските граждани към разум и спокойствие. И подчерта, че на 1 часа се следят всички числа и се анализира всяка тенденция, тъй като в София има раздвижване по отношение на разпространението на коронавируса.

От думите на проф. Ангелов стана ясно, че са заети 32% от леглата за неусложнени пациенти. 38% е заетостта на интензивните легла у нас. Най-висок процент в заетостта на интензивни легла се наблюдава в София-област, Силистра и Шумен. 

Има 630 активни случаи на заразени медици, от които 84 са в лечебни заведения. Излекуваните са два пъти повече от потвърдените случаи, потвърди министър Ангелов.

"Информацията в медиите е много разнопосочна. Има хора, които разколебават доверието в институциите и вярата в мерките. Най-голямата ценност е животът и здравето на всеки човек. Държавата е осигурена по отношение на медикаменти, лични предпазни средства, ще получим достатъчно количество ваксини. Проблемът на ваксинирането е огромен - онези почти 50% от българските граждани, които не знаят дали ще се ваксинират", каза още здравният министър.

"Няма да открием нови мерки. Нашата таргетна група са онези, които се колебаят", отбеляза той.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Не е проблемът в информацията в медиите. Боко разхлабва мерките, когато други държави ги затягат. С разхлабването той дава сигнал, че всичко е ок. Иначе защо ще ги разхлабва? Сигнализирай за неуместен коментар