София се върна в "червената зона" по заболеваемост от Ковид-19

33 са доказаните случаи на британската мутация у нас

03.02.2021 | 15:35 Редактор: Ралица Братанова

Столицата отново се върна по заболеваемост в "червената зона". Засега 33 са доказаните случаи на британската мутация на вируса, но може да се окажат повече, предупреди здравният министър. 

Той обясни и при какви данни властта ще върне мерките.

"Ситуацията се следи. Нека е червена лампа за обществото това, което се случва в момента. Ние не крием нищо, всеки ден се следи ситуацията, в София наистина има раздвижване, наблюдава се от една седмица, два пъти в денонощието ни се докладва от директорите на лечебни заведения и на ЦСМП София за състоянието на свободните легла, за адресите, повикванията и поддържаме денонощна връзка с кмета Йорданка Фандъкова", обясни проф. Ангелов.

За момента от изпратени за изследване в центъра по заразни и паразитни болести 48 проби, 33 са доказани за британската мутация.

"Това, което е притеснителното. е по-лесното предаване на този щам и тогава вече кривите на заболеваемостта могат да променят своя ход, т.е. да се забърза покачването", коментира Ангелов.

Вече е приета и промяната в националния план за ваксиниране срещу Ковид-19. Държавата вече е осигурила и исканото допълнително финансиране за нова апаратура, както и е приета програмата от Министерски съвет за третата фаза на ваксинирането - всички желаещи членове на СИК и ЦИК да бъдат включени и ваксинирани за изборите на 4 април.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


1
2 rate up comment rate down comment 1
Az
преди 3 години
Тотален и *** за зеле не става.Тоя е за доживотен затвор направо за Сибир. Сигнализирай за неуместен коментар