Ресторантьорите искат публичен дебат с Ангелов, обвиниха го в лъжа

Според тях здравният министър обслужва скрити интереси

03.02.2021 | 13:07 Редактор: Никола Симеонов

В отворено писмо Сдружението на заведенията в България (СЗБ) и Българската асоциация на заведенията (БАЗ) призоваха министъра на здравеопазването д-р Костадин Ангелов на публичен дебат, свързан с наложените ограничения по време на пандемията от коронавирус.

В писмото те го обвиняват в поднасяне на лъжливи факти и обслужване на скрити интереси.

"НОЩ заявиха, че се ръководят по специална тексаска скала, според която посещението на ресторант е с най-висок риск от заразяване с вируса. Това не е истина и Вие го знаете, въпреки че го изрекохте в национален ефир! И ако си позволявате да подвеждате обществото за толкова леснопроверими неща, то тогава как да Ви вярваме за всичко останало?! Защото според въпросната тексаска скала, ресторантите са на 7-ма, ПОДЧЕРТАВАМЕ - 7-ма позиция по деветобалната система", пишат от СЗБ и БАЗ, като посочват, че в тази скала посещението на кино или театър е с по-високо ниво на опасност.

"Водени от горното, стигаме до заключението че, ако сте се ръководили по тази графика, то излиза - първо, че ни лъжете и, второ, че обслужвате скрити, лични или на трети лица интереси! Защото не виждаме логика да отваряте сектори, които са с два пункта по-рискови от нашия, а бяхме затворени едновременно. Защото не виждаме логика един сектор да работи, а друг - не, при положение че са с еднаква степен на риск", заявяват ресторантьорите.

"Ние сме останали тук, борим се за тая държава, за бизнеса тук, за нашите хора, които разчитат на нас, за хората, които работят в този бизнес и поради тая причина ние имаме доста въпроси към здравния министър", коментира Евгени Зумпалов от Сдружението на заведенията в България.

Нови искания има и Българската хотелиерска и ресторантьорска организация. Те заявяват, че самоосигуряващите се лица в бранша не стигат до обезщетения и настояват това да се промени час по-скоро. 

"Това са общо взето, може би 60-70 процента от случаите са самоосигуряващи се. т.е. те извършват тази дейност и следствие на това не са на трудов договор, а упражняват дейността като самоосигуряващи се лица", коментира Атанас Димитров. 

А социалният министър заяви, че вече са изплатени 17 милиона лева помощи по повече от 90% от заявленията. 

А някои ресторантьори смятат, че отварянето сега е рисково и би могло да бъде пагубно, тъй като не се знае дали след 2 седмици няма да трябва да затворят отново. 

Ресторантьорите посочват още, че голяма част от тях са пропуснали сроковете за кандидатстване по ОП "Иновации и конкурентоспособност" заради краткия времеви прозорец за подаване на документи и искат да им се даде възможност да подават заявления за финансовата помощ и за стари периоди.

Вижте повече в репортажа на Александра Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

 


1
7 rate up comment rate down comment 2
Нина
преди 3 години
И аз не виждам логика заведенията да са затворени Сигнализирай за неуместен коментар