След втория локдаун: В Бургас масово се продават магазини и ресторанти

Брокери очакват ЧСИ-та да обявяват за продан и хотели в Слънчев бряг

07.01.2021 | 14:05 Редактор: Искра Ангелова

След втория локдаун - в Бургас масово се продават и отдават под наем търговски обекти и ресторанти. Брокери отчитат и засилване на интереса от български купувачи за търсене на жилища край морето.

Десетки търговски обекти, които се продават или се дават под наем. Така изглежда началото на 2021 година в Бургас. В морския град има повече от 15 обяви, но за продан са емблематични обекти по градското ларго. Сред тях са пиано бар, доскоро оборотни ресторанти, кафенета, сладкарница и офис помещения.

"Различни са факторите, не е задължително да е фалирал, за да тръгне да продава. Предимно се търсят жилищни имоти, по-малък процент се търсят магазини, дискотеки барове, там по-скоро хората предпочитат да наемат", коментира брокерът Велина Василева.

Очаква се обаче частни съдебни изпълнители да обявяват за продан и хотели в Слънчев бряг заради фалити. Купувачи за тези обекти няма, отчитат в бранша. От пазара се оттеглят и руснаците, които преди години масово купуваха апартаменти в Свети Влас, Слънчев бряг и Поморие. 

Близо 5 000 апартамента в Поморие са обявени за продан. Към този момент са заключени и празни.

"Но по-важното е, че се проявява интерес от българи, които да закупят имот в Поморие, защото Поморие освен море, слънце, пясък, има нещо друго, което го няма никъде другаде, това е лечебната кал", категоричен е кметът на Община Поморие Иван Алексиев.

В бранша отчитат сериозен интерес от българи от вътрешността на страната за закупуване на жилища в крайморските региони. Нараснало е и желанието за покупка на двустайни и по-просторни жилища. 80% от сделките пък са с ипотечен кредит.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК