Софийският имотен пазар изпраща 2020 г. с увеличение на цените

Засиления интерес е фактът, че жилището е стока от първа необходимост.

25.12.2020 | 09:43 Редактор: Юлия Христова
Софийският имотен пазар изпраща 2020 г. с увеличение на цените

Софийският имотен пазар изпраща пандемичната 2020 г. стабилен, с увеличение на цените през третото тримесечие на годишна база, след като коронавирусната пандемия удари сектора по-рано тази година. Това отчитат имотни агенции у нас в последните си анализи за представянето на пазара, представени по-рано през декември. 

Цени на жилищата в София през 2020 г. 

След като през първото тримесечие на 2020 г. ценовите ръстове се ускориха, а средната цена в София подмина границата от 1100 евро/кв.м, през второто тримесечие тя се върна на нива от около 1080 евро/кв.м, около които се беше задържала в предходните няколко години. Това сочат данните на Bulgarian Properties на база реално сключени сделки.

Последва ново ускорение на пазара и през третото тримесечие средната цена на жилищата в столицата стана 1115 евро и така се върна близо до постигнатите в началото на годината нива от 1120 евро/кв.м, добавят от агенцията.

Така цените в София не само, че не отбелязаха спад през 2020 г., но към третото тримесечие отчитат ръст от 2.5% спрямо третото тримесечие на 2019 г.

Междувременно Имотека отчита около 4-процентен ръст на цените в София за двустаен апартамент през първите девет месеца на 2020 г. в сравнение със същия период за 2019 г. При тристайните жилища покачването е със 7%, показват данните на агенцията.

"Цената на сделките расте не толкова поради покачване в цената на квадратен метър, а поради измененито в профила на желания имот”, казва Юлияна Шехерова-Димитрова, мениджър в Имотека.

Засилен интерес от страна на купувачите е довел до ръст на цените на жилищата в големите градове с до 5%, а очакванията са той да се задържи на сходни нива и през следващата година. Това стана ясно по време на онлайн дискусия за състоянието на имотния пазар в София и страната, организирана от сайта Imoti.net, част от Investor Media Group, която се проведе по-рано този месец.

Атон Андонов, изпълнителен директор на "ЕРА Недвижими имоти“, изброи пет фактора, които имат основен принос за засиленото търсене на имоти през тази година – доходите на населението, банковото финансиране, липсата на алтернативи за инвестиране на спестените средства, притокът на хора от по-малки към по-големи градове и очакванията на участниците на пазара.

Цените на жилищата в София са скочили със 140% за 20 години

Георги Шопов, председател на УС на Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП), заяви в рамките на онлайн събитие на Imoti.net., че през март и април на пазара на ново жилищно строителство е имало затишие, но през следващите месеци забавянето е било компенсирано. 

Според него причината за засиления интерес е фактът, че жилището е стока от първа необходимост.

„В София продължават да идват млади хора, а и да се завръщат хора от чужбина, чиято първа мисъл е да се ориентират към покупка на жилище, защото плащането на наем е по-неизгодно от вноската по ипотечен кредит. В големите градове има и огромен панелен сграден фонд, който е морално и технически остарял, околната среда не е привлекателна и всеки, който може да си го позволи, сменя жилището си в такава сграда с ново строителство, а това увеличава още повече броя на клиентите. От 30 години сме в ситуация, при която търсенето изпреварва предлагането, поради което и цените на жилищата растат“, отбеляза Шопов.

Той цитира статистика на НАСП според която през последните 20 години цените на жилищата в София са нараснали със 140%, или 7 на сто на година, което според него е нормален ръст.

Профилът на купувачите се е променил не заради коронавируса, а с оглед повишаването на благосъстоянието на хората, смята Шопов.

„Те вече имат претенции каква да е средата около кооперацията, интересуват се дали има инфраструктура, детски градини, ще бъде ли озеленено наоколо, как ще се поддържа сградата, след като се нанесат, какъв е изгледът, какво е ослънчаването“, каза Шопов.

Увеличен интерес към тристайни и многостайни жилища 

Броят на сделките в по-високия ценови сегмент – над 100 хиляди евро, продължава да расте и през 2020 г. те още по-уверено доминират пазара, посочват от Имотека. От агенцията отчитат, че делът им към момента е 38% от всички сделки, следвани от покупките между 70 хиляди и 100 хиляди евро, които през 2018 г. представляваха най-същественият процент. 

„При нас купувачите се интересуват предимно от тристайни и многостайни жилища за собствено ползване. Двустайните имоти се купуват с инвестиционна цел, поради което търсенето при тях е концентрирано в централната градска част. Когато купуват за живеене обаче, клиентите стават по-взискателни по отношение на разпределението и пространството”, пояснява Шехерова-Димитрова.

От Bulgarian Properties също отчитат увеличение на търсенето на тристайни жилища през последните месеци, които вече имат по-голям дял от двустайните - доскорошен лидер при търсенията на потребителите.

През третото тримесечие на 2020 г. делът на закупените 2-стайни жилища е 40%, на тристайните – 55%, а на 4-стайните – 5%, посочват от агенцията, пише bloombergtv.bg. 

Според нейни експерти вероятно това е пряко следствие от пандемията и от променения начин на живот, при който се изисква повече жилищно пространство, за да се чувстваме комфортно.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК