НАП ще проверява жилищата, отдавани чрез Airbnb и Booking

Данъчните ще събират данни за приходите за 5 г.

02.12.2020 | 15:20 Редактор: Ралица Братанова
НАП ще проверява жилищата, отдавани чрез Airbnb и Booking

Националната агенция за приходите (НАП) прави масирани проверки за укриване на доходи сред собствениците на имоти, отдавани за краткосрочен наем чрез платформи като Airbnb и Booking. През последните месеци стотици хора, които преотстъпват за временно ползване имотите си по този начин, са получили писма от данъчните.

В тях от НАП искат информация за всички закрити и действащи банкови сметки на собствениците на имота през последните 5 години, както и за лицата, които отдават жилищата, в случай че са различни от законните им притежатели.

Освен това, в отговор на писмата, собствениците трябва да обяснят по какъв начин получават пари от гостите - банкови преводи, онлайн платформи и др. Данъчните изискват данни за размера на получените суми и брой на резервациите на имотите.

Притежателите на жилища трябва да направят и таблица с приходите си от дейността по години, става ясно от писмо на НАП, с което “Труд” разполага. От НАП са категорични, че ако собствениците откажат достъп до тази информация, ще поискат разкриване на банковата тайна, за да се сдобият с нея.

Освен това от приходната агенция настояват да им бъдат предоставени и паролите за достъп до всички платформи, като Airbnb и Booking, чрез които се отдават под наем имотите. Те изискват информация за регистрирани/създадени акаунти от лицето - потребителско име за вход, електронна поща, телефон, имена на потребителя. Проверката на профила се извършва в присъствие на собственика от специалисти.

Данъчните си сътрудничат и със самите платформи, като изискват от тях информация за извършените транзакции във връзка с отдаването под наем на конкретния имот. От тях обаче не могат да получат достъпа до профила на потребителите без изричното съгласие на собствениците на акаунта.

Тези, които отдават имот краткосрочно под наем, трябва да предоставят на НАП и информация кога и с какви средства е придобито жилището, което се преотстъпва за ползване.

През последните месеци данъчните започнаха и масирани проверки на онлайн търговците, както и на дребните фирми и частни лица, които продават стоки с куриерски доставки. Ако допреди няколко месеца проверките бяха само при оборот над 10 000 лв. за година, сега въпроси от данъчните можете да очаквате и при оборот от 2000 лв.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК