Проф. Кантарджиев: 10 души ще заразяват 29, ако разхлабим мерките

Може да минем в най-предните редици по заболеваемост, предупреди той

04.02.2021 | 11:55 Редактор: Никола Симеонов
Проф. Кантарджиев: 10 души ще заразяват 29, ако разхлабим мерките

"Предупредихме с колегите от Щаба, че с разпространението на британския вариант репродуктивното число ще се покачва. Последните седмици имахме намаляване на новите случаи за 14-дневна калкулация. На 26 януари беше на ниското число - 85 на 10 000. Сега, за съжаление, вече са 110 на 10 000", заяви на брифинг на НОЩ директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев.

"В момента 10 души заразяват 12. Ако това увеличаване продължи, 10 души ще заразяват 16. Когато разхлабим мерките, това ще се качи на 10 души заразяват 29. Когато това стане за повече от няколко седмици, ще надминем бройките дневна заболеваемост - както сме на едно от последните места в ЕС, ще минем в най-предните редици", предупреди той.

Проф. Кантарджиев подчерта, че мерките у нас са много меки - просто трябва да се носи маска и да не се събират много хора на едно място. Съчувстваме на хората, потърпевши от рестрикциите, но така се прави от 200 години, отбеляза той..

По думите му в момента в Националния център по заразни и паразитни болести се води проучване дали ще може седмично да се изследват 250-300 проби при цена в пъти по-малка от това, което в момента се ползва, с цел установяване наличието на британската мутация на Ковид-19 у нас.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

 


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Мангъров ще се окаже пак- 70% ще се заразим Сигнализирай за неуместен коментар