Кантарджиев: Заведенията? Веселието е важно, но кривата може отново да се вдигне

Той добави, че новият щам на Ковид-19 се унищожава от ваксината

20.01.2021 | 14:31 Редактор: Ивет Арабова
Кантарджиев: Заведенията? Веселието е важно, но кривата може отново да се вдигне

"Новата британска генетична линия е в резултат на настъпили 24 мутации в един регион от РНК-то на вируса. Лошото е, че щамът е по-лесно разпространим. Сега в нашата страна 10 души заразяват четирима-петима, докато през ноември 10 души заразяваха по 15 души. Капацитетът на новата британска линия се увеличава и 10 души заразяват 29 души, започват да боледуват по-младите хора. Но, носиш ли маска, ще се заразиш с по-малко количество вирус или изобщо няма да се заразиш“.

Това поясни пред БНР директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб за борба срещу коронавируса проф. Тодор Кантарджиев.

Той уточни, че новият щам се унищожава от ваксината и няма данни инфекцията от него да протича по-тежко. 

"Много е вероятно, ако се отворят ресторантите, кривата на заболяване отново да се вдигне. Мерките трябва да се разхлабват постепенно, като най-важните стратегически направления трябва да се пазят - образование, здравеопазване, работеща икономика. Веселието и почивките са важни, но там мерките трябва да се разхлабват постепенно мерките, за да не допуснем увеличаване на бройката на болните и оттам на смъртните случаи“, подчерта директорът на НЦЗПБ.

"С ваксината на AstraZeneca се очаква да се случи масовата ваксинация у нас. Последните изследвания, които текат на третата ѝ фаза, показват, че при по-голям срок между двете ваксинации имунитетът, който се изработва във ваксинираните хора, е многократно по-голям. Ако имаме и тази ваксина, около 2 милиона души ще имаме ваксинирани до август“, добави проф. Кантарджиев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК