Доц. Кунчев се ваксинира и обяви: Масовата имунизация може да започне напролет

Профилът на безопасност на ваксините е чудесен, увери той

20.01.2021 | 11:27 Редактор: Тодор Петров

Главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев се имунизира срещу Ковид-19. Ваксината му беше поставена в сградата на Регионалната здравна инспекция в София.

"Доволен съм, че най-сетне стигнах и аз до ваксинацията. В началото на февруари ще е втората. Надявам се по никакъв начин да не попречи на работата ми", сподели той.

"В света вече има 30 млн. ваксинирани. Първоначалните колебания, страхове и всичко, което хората си мислеха, че може да се случи, очевидно не става. Профилът на безопасност на ваксините, с които работим, е чудесен. Надявам се, че така ще бъде и със следващите 4, с които ще работим през годината", заяви доц. Кунчев.

Според него е реалистично масовата имунизация да започне в края на април, стига следващата седмица ваксината на AstraZeneca да получи разрешение. На имунизация се очаква да подлежат и здравнонеосигурените лица.

Доц. Кунчев каза още, че когато има масово разпространение на заразата, между първа и втора доза има достатъчно дълъг период, за да се срещнете с вируса и да развиете заболяването. 

"След първата имунизация все още не се изгражда такова количество антитела, което да ви предпази", подчерта той.

А двамата здравни работници от Хасково и Харманли, които са се заразили с Ковид-19 след поставянето на първата доза на ваксината, ще получат и втора. 

"Няма проблем да бъдат ваксинирани, зависи от тяхното състояние. Ако заболяването е леко, това не е противопоказание. Ако се развива в по-тежка фаза - ще се изчака. Няма краен период, в който да не може да бъда сложена втората, но колкото е по-близо до това, което препоръчва производителят, толкова по-добре", обясни доц. Кунчев.

Все още обаче остават въпросителни колко точно трае имунитетът, който създава ваксината. Според експерти това може да стане ясно чак след 2 години наблюдения. 

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова.

Снимка, архив: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
"Доволен съм, че най-сетне стигнах и аз до ваксинацията."- завалийката той много дълго е чакал да го удостоят с тази чест...на опашка няколко дни.... Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Да видим кога ще дойдат достатъчно ваксини Сигнализирай за неуместен коментар