Новите щамове на коронавируса – какво знаем?

33 са вече потвърдените случаи на британския вариант на заразата у нас

01.02.2021 | 20:44 Редактор: Калина Донкова

33 са регистрираните случаи на британския щам на коронавируса у нас до този момент. Това стана ясно на работно съвещание на здравните власти при премиера Бойко Борисов.

Специалисти твърдят, че новият вариант на заразата се разпространява с 30 до 70% по-бързо от досегашния. Все още обаче не е известно на какво точно се дължи това. Успокояват обаче, че вече наличните ваксини се справят и при новите варианти на вируса. 

Междувременно другият нов щам – южноафриканският, беше открит в Гърция. Първият потвърден случай е на свещеник от Солун.

Мутациите на коронавируса доведоха до ново затягане на мерките в редица държави. В България обаче от днес работят фитнесите, школите по изкуства и моловете, които бяха затворени дълго време.

Над 41 хиляди са вече ваксинираните в страната. На съвещанието при премиера стана ясно още, че до края на февруари ще бъде създаден електронен регистър, в който ще могат да бъдат вписват всички желаещи да бъдат ваксинирани у нас.

Какви са прогнозите на лекарите, до какво би могло да доведе разхлабването на мерките на фона на новите мутации на заразата и да очакваме ли осезаемо покачване на случите на заразени и починали у нас – разговор по темата с вирусолога от БАН проф. Радостина Александрова в предаването "Директно" по Bulgaria ON AIR.