Байдън с първи силни думи като президент, Тръмп - на голф игрището

"Америка, за мен е чест, че ме избра да ръководя великата ни държава", заяви демократът

07.11.2020 | 21:40 Редактор: Тодор Петров

Джо Байдън е 46-ият президент на Америка. След оспорвана битка той събра необходимите електорски гласове, за да влезе в Белия дом на мястото на сегашния президент Доналд Тръмп. 

Решаващ беше вотът на щата Пенсилвания. Там Байдън си осигури 34 000 гласа повече от Тръмп. По данни на "Би Би Си" и "Ройтерс" Байдън има 273 електорски гласа, а Тръмп - 214. 

"Асошиейтед прес" и американската "Фокс Нюз" обаче му дава още по-голяма преднина - 290 електорски гласа. Разминаването идва от смятането на решаващите гласове на електорите в петта щата, в които все още не са преброени всички бюлетини.

"Америка, за мен е чест, че ме избра да ръководя великата ни държава. Работата, която ни предстои, ще бъде тежка, но ви обещавам следното: ще бъда президент на всички американци - независимо дали сте гласували за мен или не. Ще запазя вярата, която ми възложихте", заяви Байдън веднага след изборния резултат. 

Новината за победата на Байдън е заварила Тръмп на голф игрище във Вирджиния, съобщават редица медии в САЩ. От щаба му по-рано през деня обявиха, че се планира изявление в 18:30 часа българско време. Точно тогава обаче стана ясно и че преднината на Байдън в Пенсилвания е толкова голяма, че му гарантира победата. 

Така последва само писмено изявление, в което Тръмп предупреди, че още в понеделник ще заведе дела. А на пресконференцията се появи не Тръмп, а един от личните му адвокати Руди Джулиани, който бе и бивш кмет на Ню Йорк. 

"Просто няма как да загубиш преднината си, ако няма корупция", заяви Джулиани.

А междувременно Байдън смени описанието си в Twitter на вече избран президент. Също в Twitter вече избраната за негов заместник Камала Харис публикува телефонния си разговор с него: Успяхме, Джо. Ти ще си следващият президент на Съединените щати.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


2
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Ще видим до къде ще го докара и този...те все обещават! Сигнализирай за неуместен коментар
1
5 rate up comment rate down comment 1
Куку
преди 3 години
Докато не положиш клетва не може да си президент. Сигнализирай за неуместен коментар