Нов стопанин на Белия дом: Джо Байдън е 46-ият президент на САЩ

Демократът събра 273 електорски гласа 

07.11.2020 | 18:50 Редактор: Тодор Петров
Нов стопанин на Белия дом: Джо Байдън е 46-ият президент на САЩ

Съединените щати избраха 46-ия си президент. Демократът Джо Байдън събра 273 електорски гласа при нужни 270, за да стане президент. Републиканецът Доналд Тръмп има 214.

Вицепрезидент ще бъде Камала Харис. Тя ще бъде първата жена, която заема поста. Харис е и първият чернокож вицепрезидент с южноазиатски корени.

По информация на BBC Тръмп не планира да отстъпи, но победата на Байдън означава, че Доналд Тръмп остава в историята като 11-ия американски президент, който е останал на поста само един мандат.

Финалните резултати от Невада, Пенсилвания, Джорджия, Аризона и Северна Каролина излъчиха победителя след четири дни трескаво броене на милионите бюлетини. 

Решаващ се оказа вотът именно на гласоподавателите от щата Пенсилвания. А настоящият президент продължи атаката с твърдения за фалшификации още от сутринта. Броенето на гласове в няколко щата, сред които Уисконсин, все още продължава.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Сестрата на Камала Харис, Мая Харис е съветничка на Хилъри Клинтън. Нищо повече няма да кажа... Сигнализирай за неуместен коментар