Протести в Турция

Протестните акции бяха насочени срещу плановете на властите да въведат ограничения в интернет.

19.01.2014 | 12:17
Протести в Турция

Протести заляха тази нощ и Турция. Полицията използва сълзотворен газ и гумени куршуми, за да разпръсне демонстрантите в Истанбул и Анкара. Протестните акции бяха насочени срещу плановете на властите да въведат ограничения в интернет.

Законопроектът, който трябва да бъде обсъден в парламента през следващите дни, ще позволи на правителството да блокира сайтове, без да се търси съдебна заповед и ще даде възможност за масово наблюдение на интернет потребителите. Според турски правозащитници приетите от парламента ограничения за потребителите в мрежата засилват контрола на правителството върху интернет комуникацията. От своя страна властите твърдят, че се опитват да ограничат достъпа до сайтове, съдържащи детска порнография и да защитят неприкосновеността на личния живот на хората. В продължение на шест месеца Турция е отправила 1673 молби към Google за премахване на материали. Показателят превишава тройно средния за останалите държави. 40 000 сайта вече са блокирани. Новият закон може да предотврати появата в мрежата на разкрития за корупционна дейност от страна на високопоставени чиновници и бизнесмени. И досега в Турция мрежата се следеше изкъсо. През 2007-ма за период от година и половина беше блокиран достъпът до YouTube.

През 2012-та Европейският съд за правата на човека постанови, че тя е в нарушение на чл. 10 от Европейската конвенция за човешките права, гарантиращ правото на свободно изразяване.