Скоро Обама ще разкрие решението си за реформите в АНС

Реакцията му е следствие от скандала с подслушванията в САЩ

10.01.2014 | 17:41
Скоро Обама ще разкрие решението си за реформите в АНС

Вашингтон официално обяви, че американският президент Барак Обама е близо до окончателно решение какви реформи да бъдат предприети в структурите на тайните служби. След като скандалът с подслушванията от страна на Агенцията за национална сигурност (АНС) ескалира, държавният глава обеща промяна.

Вчера Обама е провел среща с висшите законодатели във връзка с дебатите дали да се прекрати събирането на информация от телефонни разговори, каквато е била практиката до момента.

90-минутният разговор се проведе в навечерието на излизането на доклад на група, назначена от президента, в който се посочва, че програмата на службите, която прихваща разговори, „не е била от съществено значение“ за предотвратяването на терористични атаки. В документа се препоръчва тази информация да бъде събирана от мобилните оператори или от трета страна.

Окончателното решение на Барак Обама все още не е ясно, но миналия месец той отбеляза, че загрижеността на обществото за потенциални злоупотреби и нарушаване на неприкосновеността на личния живот, предполагат вземането на мерки.

По думите на конгресмена Адам Шиф, президентът на САЩ е подчертал, че промените, които се предвиждат, са само началото на целия процес. Според Шиф реформите ще изискват решаването на технологични и законодателни въпроси.

Скандалът с подслушванията започна миналата година, когато бившият служител на АНС Едуард Сноудън предостави на медиите документи, доказващи шпионаж, извършван от американските служби. Днес стана ясно, че файловете, които Сноудън е откраднал, докато е работил в АНС, всъщност не са само 250 хил., а около 1,7 млн.