Лавров: Русия ще работи за прагматичен диалог в Източното Средиземноморие

Руският дипломат № 1 определи като неприемливи всякакви стъпки, които ескалират напрежението в региона

08.09.2020 | 23:33 Редактор: Георги Камарашев
Лавров: Русия ще работи за прагматичен диалог в Източното Средиземноморие

Русия наблюдава ситуацията в Източното Средиземноморие и е готова да съдейства за намаляване на напрежението между страните, увери руският министър на външните работи Сергей Лавров, който днес е на официално посещение в Никозия.

Руският дипломат № 1 определи като неприемливи всякакви действия, които водят до засилване на напрежението в региона. Той обяви готовността на Москва да окаже помощ за започването на истински диалог между участващите в конфликта страни.

"Нас също ни безпокои ситуацията в Източното Средиземноморие по отношение на вашите отношения с Република Турция. Ние сме готови да съдействаме за установяването на прагматичен диалог, опиращ се на уважението и взаимните интереси в търсене на справедливо решение в съответствие с международното право", заяви Сергей Лавров по време на разговора си с президента на Кипър Никос Анастасиадис.

Висшият дипломат изтъкна и позицията на Русия, че справедливото решаване на Кипърския въпрос трябва да се основава на резолюциите на ООН. Той се обяви и за премахване на гаранциите, за чието запазване настоява Турция, предаде БНР.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК