Сергей Лавров: Няма да спираме борбата с терористите заради мигрантите

Според него решението лежи в пълното изпълнение на договорките между Путин и Ердоган

03.03.2020 | 21:02 Редактор: Искра Ангелова
Сергей Лавров: Няма да спираме борбата с терористите заради мигрантите

Русия е готова да участва в разрешаването на ситуацията с мигрантите в Европа, но няма да прекратява борбата с терористите в Сирия, заяви руският външен министър Сергей Лавров днес в Хелзинки, предаде РИА Новости.

"Разбираме изцяло сложността на проблем с мигрантите за ЕС, водим диалог по този въпрос между Русия и Европейската служба за външно действие и ще го продължим, ще се стремим да внесем своя принос в решаването на този проблем, но ние не можем да съдействаме за решаване на проблем за сметка на прекратяване на борбата с тероризма", каза Лавров, цитиран от БНР.

Според него решението лежи в пълното изпълнение на договорките между президентите на Русия и Турция, които бяха постигнати през септември 2018 г. за зона за деескалация в Идлиб.

Междувременно руското военно министерство съобщи, че не повече от 35 000 души са пресекли границата от Сирия към Турция от началото на тази година. 

Ведомството категорично отрече становищата на Турция и западни държави за бежански потоци и хуманитарна криза в Идлиб, определяйки тази информация като безпочвена. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК