Ердоган не отстъпва: Турция няма да затвори границите си за мигрантите

Премиерът е на посещение в Анкара, където ще се срещне с турския президент

02.03.2020 | 15:42 Редактор: Ралица Братанова

Спешна среща на премиера Бойко Борисов с турския президент Ердоган заради тежката мигрантска криза. 

По време на работна вечеря двамата лидери ще обсъдят действията, които ще допринесат за справянето с кризата в Сирия и спирането на мигрантския натиск в региона.

Пред партийния си актив в Анкара турският президент Реджеп Ердоган беше категоричен, че Турция е отворила границите си за бежанците и няма да ги затвори.

"Призовават ни да затворим границата, но решението е взето - въпросът е затворен. Сега и те ще споделят с Турция тежестта и отговорността за бежанците и мигрантите", каза Ердоган.

Ердоган посочи, че на предстоящата в четвъртък среща с руския си колега Владимир Путин в Москва ще
обсъди най-новите развития в Сирия.

"Турция се надява на конкретни стъпки от страна на Русия за осигуряване на прекратяването на военните действия в зоната за деескалация на сирийската провинция Идлиб, което ще позволи да се прекрати напрежението там", заяви още турският президент.

"Не можем да гледаме със злорадство, точно обратното. Когато жени и деца ги размятат по границата. Ние като хуманисти, европейци и демократи не можем да гледаме това със спокойни очи. Голяма грешка е да се изкарва армия срещу тези хора. Решението е да има изнесен център, извън ЕС, за който ЕС да плаща. Да ги приберат тези дечица на топло, да ги нахранят", коментира премиерът преди да отлети за Турция.

Снимка: БГНЕС 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК