Лавров: Неприемливо е да хвърляме цялата вина за пандемията на СЗО

Коментарите му бяха свързани с по-ранните обвинения на Доналд Тръмп

28.04.2020 | 16:51 Редактор: Искра Ангелова
Лавров: Неприемливо е да хвърляме цялата вина за пандемията на СЗО

Опитите да се прехвърли цялата вина за пандемията от коронавируса на Световната здравна организация (СЗО) са напълно неприемливи, заяви руският външен министър Сергей Лавров, предава РИА Новости. 

"Специалните агенции от системата на ООН остават безалтернативен механизъм за многостранно сътрудничество в съответните области. Това се отнася изцяло за дейностите на СЗО. Ние считаме атаките срещу тази организация и опитите тя да бъде обвинявана като абсолютно контрапродуктивни и несправедливи", заяви Лавров, цитиран от "Фокус".

Коментарите му бяха свързани с по-ранните обвинения на американския президент Доналд Тръмп и неговата администрация. Държавният глава заяви, че СЗО е подпомогнала "дезинформационната кампания" на Китай и носи част от вината за разпространението на коронавируса по света. Освен това Тръмп по-рано обяви, че САЩ - най-големият спонсор на СЗО - ще преустанови финансирането за организацията, от което зависи 15% от нейния бюджет. 

"Организацията действаше професионално, според нашите оценки, на всички етапи от кризата, предприемайки своевременно проактивни стъпки", каза още Лавров.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК