СЗО алармира: Пандемията от Ковид-19 далеч не е преминала

Има недостиг на ваксини за други заболявания в 21 страни

28.04.2020 | 07:10 Редактор: Искра Ангелова

Генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус предупреди, че пандемията от новия коронавирус далеч не е преминала и каза, че е "дълбоко загрижен" за отражението от прекъсването на нормалните здравни услуги, особено върху децата. 

СЗО е разтревожена от темповете на нарастване на случаите на зараза в Африка, Източна Европа, Латинска Америка и в някои страни от Азия. 

"Имаме да изминем дълъг път и да свършим още много работа", каза Гебрейесус. Той добави, че има съобщения за недостиг на ваксини за други заболявания в 21 страни, в резултат на ограниченията по границите, свързани с пандемията.

Започна и разследване на решението на американския президент Доналд Тръмп да спре финансирането на Световната здравна организация.

"Здравната агенция на ООН не е перфектна и аз бих подкрепил реформи. Но, разбира се, спирането на парите точно когато светът е изправен пред трагедията на Ковид-19, не е отговор", коментира конгресменът Елиът Енгъл.

Щатите са най-големият донор на здравната организация, а Тръмп я обвини, че прокарва китайска "дезинформация". А самият той бе попитан защо стотици американци, пили белина след негово изказване, са потърсили здравните власти.

"Не си представям защо, не, не си представям", отговори президентът на САЩ. Това стана на обичайния всекидневен брифинг, макар да беше казал, че такива повече няма да има.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Еми не е, то само се крием и ни плашат. А какво всъщност се случва не е ясно... Сигнализирай за неуместен коментар