Президентът на Уругвай не обича разточителството

Държавният глава обаче не харесва да го наричат „най-бедния президент в света”.

21.12.2013 | 16:37
Президентът на Уругвай не обича разточителството

Уругвайският президент Хосе Мухика е добър модел за подражание в период на строги икономии. Пред президентския дворец той е предпочел малка къща,  дарява голяма част от заплатата си за социални проекти, лети в икономична класа и кара стар „Фолксваген Бийтъл”.

Бившият партизанин обаче не обича да го наричат "най-бедния президент в света".

"Ако започна да моля хората да живеят по начина, по който аз живея, те ще ме убият", казва Мухика по време на интервю в малко, но удобно жилище с една спалня сред полета от хризантеми в околностите на Монтевидео.

Президентът е бивш член на партизанската група "Тупамарос", вдъхновена от идеите на кубинската революция и станала известна през 70-те години на XX век с множество банкови обири, отвличания и раздаване на присвоени пари и хранителни продукти на бедните в Уругвай. Прострелван е шест пъти от полицията и е прекарал 14 години във военен затвор, по-голямата част от които в суровите условия на единичната килия.

Откакто става президент на Уругвай обаче през 2010 г. Мухика получава множество адмирации заради начина си на живот, заклеймяването на свръхпотреблението и прокарването на политики за еднополовите бракове, абортите и легализирането на марихуаната, които утвърждават Уругвай като най-социално либералната страна в Латинска Америка.

Хвалебствия валят отвсякъде. Мухика е единствения ляв лидер в света, спечелил определенията "харизматичен" и "човек, на когото можеш да имаш доверие". Daily Mail дори му посвещава статия, озаглавена: "Най-после политик, който НЕ мами с разходите си".

Но президентът, известен с прозвището си Пепе, твърди, че тези, които го смятат за беден, не могат да разберат истинския смисъл на богатството.

"Аз не съм най-бедният президент. Най-бедният е този, който има нужда от много, за да живее", казва той.- "Моят начин на живот е последица от раните ми. Аз съм син на моето минало. Имало е години, в които щях да бъда щастлив, ако просто имах матрак."

Приближавайки дома на първата двойка на Уругвай, единственият детайл от сигурността им са двама охранители, които стоят на пътя пред входа, и трикракото куче на Мухика - Мануела.

Президентът се гордее с родината си, която е една от най-сигурните и некорумпирани страни в региона - и я описва като "остров на бежанци в свят на луди хора".