Химическият арсенал на Сирия ще бъде унищожен на борда на кораб

Финландия ще предостави собствените си екипи за реагиране при извънредни ситуации

18.12.2013 | 11:23
Химическият арсенал на Сирия ще бъде унищожен на борда на кораб

Оръжия от сирийския химически арсенал ще бъдат транспортирани с руски бронираниавтомобили и охранявани от сирийските правителствени войски по пътя си към брега на Средиземно море, съобщава Guradian.

Операцията цели безопасното ескортиране на оръжията до кораб на САЩ, на борда на който те ще бъдат унищожени.

По силата на международното споразумение Сирия се съгласи да транспортира арсеналите си до базата Латакия в Средиземно море. След като това бъде сторено, военни кораби на Норвегия и Дания ще отнесат химическите оръжия в морето, където опасните вещества ще бъдат унищожени.

Китай ще осигури линейки в случай, че възникнат инциденти, докато Финландия ще предостави собствените си екипи за реагиране при извънредни ситуации.

Под датския и норвежки военноморски ескорт корабите ще отплават от неназовано италианско пристанище, а след това товарът им ще бъде прехвърлен на плавателен съд на САЩ.

Решението за унищожаването на опасните вещества в морето беше взето, след като нито една държава не пожела това да се случи на нейна територия.

Планът беше представен в Хага от генералния директор на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) Ахмет Узумджу.

Той предупреди, че амбициозният план химическите оръжия да бъдат отстранени до Нова Година и унищожени до края на март може да се обърка заради лошо време и съображения за сигурност.